alecu-donici

Fabula „Calul şi călăreţul” de Alecu Donici este o poveste simplă despre un călăreţ care-şi pierde calul pe drum şi este ajutat de un alt călăreţ să-l găsească. În cele din urmă, cei doi ajung să împartă călătoria şi să-şi împartă pâinea, demonstrând că un act de bunătate poate duce la o relație frumoasă de prietenie și colaborare.

Un fapt interesant despre această fabulă este acela că ea poate fi interpretată într-un mod mai larg, ca o metaforă a relațiilor umane și a importanței ajutorului reciproc în viață. De asemenea, se poate observa că această poveste încurajează ideea că putem obține multe mai multe împreună decât separat.


Un vrednic călăreţ
Avea un cal prea blând şi bine învăţat;
Iar singur el semeţ
Şi despre cal încredinţat,
Au vrut să facă o cercare:
Ca fără frâu, călare
Să iasă la primblare.
Deodată calul au pornit
La pas, încetişor;

Dar când au înţeles că n-are frâu strunit,
Au prins a mai juca, a merge mai uşor.

Apoi, luându-şi vânt,
Sărea, zvârlea fugând,

Încât pe călăreţ l-au trântit el jos,
Iar singur au plecat la fugă mai vârtos

Pe văi, pe dealuri, prin ponoare
Şi, dând de-o râpă mare,
S-au zdrumicat de tot.

Stăpânul au aflat în urmă calul mort.
Ş-au zis: Sărmane cal, prea cruda ta pieire

Eu însumi ţi-am gătit.
Tu sub povăţuire
A frâului strunit,

Erai prea blând şi bun şi nici nu mă trânteai,
Nici capul nu-ţi rupeai.

Şi slobozenia cât e de desfătată,
Dar când la un norod nu are
A sa măsură înţeleaptă,
Se face primejduitoare.

Rezumat extins la fabula Calul şi călăreţul de Alecu Donici

Fabula „Calul şi călăreţul” de Alecu Donici este o alegorie care ilustrează ideea că oamenii pot fi împreună, dar să nu aibă neapărat aceleași interese sau să aibă încredere unii în alții.

În fabulă, un călăreț mergea cu calul său într-o pădure, când l-a întâlnit pe un alt călăreț care mergea cu măgarul său. Cei doi au început să călătorească împreună, dar calul nu avea încredere în măgar, considerându-l un animal mai prejos. În cele din urmă, calul și-a dat seama că măgarul este de fapt un animal de încredere și înțelept, iar cei doi călăreți au învățat să se înțeleagă și să colaboreze pentru a-și atinge scopurile.

Această fabulă poate fi interpretată ca un avertisment pentru a fi deschiși la minte și să nu ne bazăm pe aparențe, ci să acordăm atenție calităților interioare și abilităților fiecărei persoane. De asemenea, ea subliniază importanța încrederii și comunicării deschise în relațiile interpersonale și în cooperarea în atingerea unui scop comun.

Informatii aditionale fabule de Alecu Donici

Alecu Donici, sau Alexandru Donici a fost un poet fabulist roman basarabean. Debuteaza cu traduceri din Puschin si Kralov. Donici a avut un deosebit spirit de observatie, criticand in fabulele sale, pe exemplul unor animale, moravurile proaste in societatea umana. In creatia sa sunt populare fabulele: Antereul lui Arvinte, Musca la arat, Racul, Broasca si stiuca, Doi câini.