Adrian-paunescu

Poezia „Calul călare” a fost scrisă de poetul român Adrian Păunescu și a fost publicată pentru prima dată în anul 1973. Această poezie este o alegorie despre libertate și curaj, în care calul simbolizează aceste valori. În poezie, calul este descris călărind prin lume și luptând împotriva tuturor piedicilor și obstacolelor în calea sa, în timp ce cei din jur îl privesc și îl admiră pentru forța și îndrăzneala sa. Poezia a devenit foarte populară în rândul cititorilor și a fost inclusă în multe antologii de poezie românească.


Calul călare pe cal,
calul călare pe calul călare,
calul călare pe calul călare pe cal,
calul călare pe calul călare pe calul călare.
 
La ora când toţi, în secunda când toţi,
bolnavi, sănătoşi, unii vii, alţii morţi,
ies noaptea din casele-n care
s-au dus să petreacă în destrăbălare
şi vor să încalece şi vor să se ducă
şi vor să-şi ia caii legaţi de ulucă,
o, şi-a găsit fiecare,
o, şi-a găsit fiecare
calul călare pe cal,
calul călare pe calul călare,
calul călare pe calul călare pe cal,
calul călare pe calul călare pe calul călare.

Rezumat al poeziei Calul călare de Adrian Păunescu

Poezia „Calul călare” de Adrian Păunescu este un cântec de dragoste în care poetul descrie o femeie frumoasă și misterioasă pe care o iubește și pentru care ar face orice. El o compară cu un cal călare, care este puternic, elegant și neînfricat. Poezia evocă o imagine romantică a iubirii, iar poetul se declară dispus să își petreacă întreaga viață călare pe această femeie, făcând astfel o analogie între iubire și călărie. În final, poetul afirmă că va continua să o iubească și să o urmărească pe această femeie, chiar dacă va fi un drum greu și lung.

Poezia este scrisă într-un stil romantic, cu multe metafore și imagini puternice, care accentuează forța și frumusețea femeii iubite. Este un cântec de dragoste pasional, care sugerează o dorință intensă de a fi alături de persoana iubită și de a-i fi devotat.


Informații adiționale despre Adrian Păunescu

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.

A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.

Biografia lui Adrian Paunescu

Adrian Păunescu a fost un poet, prozator, publicist, om politic și personalitate importantă a culturii românești din secolul al XX-lea. S-a născut la 20 iulie 1943 în comuna Valea Mare-Pravăț, județul Dolj și a murit la 5 noiembrie 2010 la București.

A studiat la Facultatea de Filologie din cadrul Universității din București, iar în perioada studenției a fost redactor la revista Luceafărul și a debutat ca poet în 1963 cu volumul de versuri „Versuri și poeme”.

În anii ’70 și ’80 a fost unul dintre cei mai populari și influenți poeți ai generației sale, promovând o poezie angajată social și politic. A fondat cenaclul literar „Flacăra” și a fost redactor-șef la revista cu același nume. De asemenea, a fost și autorul unor cântece celebre, precum „Ce frumoasă ești, Românie”, „Deșteaptă-te, române!” sau „Cântec pentru părinte”.

În anii ’90 a intrat în politică, devenind deputat și senator în Parlamentul României și ministru al Tineretului și Sportului în guvernul Adrian Năstase. A fost unul dintre susținătorii regimului comunist și a criticat public Revoluția din 1989 și procesul de democratizare a României. Acest fapt a stârnit controverse și critici din partea unor cercuri intelectuale și politice din țară.

Opera lui Adrian Păunescu cuprinde numeroase volume de poezie, proză, eseuri, dar și piese de teatru și scenarii pentru filme și emisiuni TV. De-a lungul carierei sale, a primit numeroase premii și distincții, iar opera sa a influențat și continuă să influențeze literatura și cultura română.

Adrian Păunescu a creat în diverse locuri și medii, de la studioul de televiziune până la scenele de poezie recitată, târguri de carte, în cadrul evenimentelor culturale sau în ședințele politice. În perioada cât a fost director al Teatrului Național Radiofonic a creat emisiuni radiofonice care au avut o mare audiență în România. A scris scenarii de teatru, poezii, dar și proză. De asemenea, a creat în cadrul Cenaclului Flacăra, unde era gazdă și moderator, încurajând și promovând poeții debutanți.

Opera lui Adrian Paunescu este considerată una dintre cele mai importante și controversate din literatura română modernă. El este cunoscut ca fiind un poet, publicist, politician și teoretician literar.

În poezia sa, Paunescu a folosit o limbajul accesibil și o tematică variată, ce includea subiecte precum iubirea, patriotismul, politicul și socialul. El a fost adesea criticat pentru poziția sa politică, deoarece a fost un susținător puternic al regimului comunist din România, dar a continuat să-și promoveze poezia și opiniile în ciuda acestor critici.

Semnificația operei sale constă în faptul că a reușit să creeze o legătură strânsă între poezie și politica vremii sale, reprezentând un simbol al unei generații de tineri care doreau să schimbe lumea în care trăiau. În plus, prin intermediul operei sale, Paunescu a reușit să inspire și să influențeze oameni din toate categoriile sociale și să se impună ca una dintre cele mai importante figuri culturale ale României.