George Toparceanu

Un fapt interesant despre poezia „Călimara” este că a fost publicată în anul 1925, într-o perioadă în care poeții români încercau să exploreze noi modalități de exprimare poetică. În acea perioadă, literatura română a suferit o schimbare semnificativă, iar poeții au încetat să mai scrie în stilul clasic și au început să exploreze noi teme și tehnici de exprimare.

O altă curiozitate despre această poezie este legată de interpretarea sa. Deși poezia pare să descrie aventurile unei călimări, unii critici literari au văzut-o ca pe o metaforă pentru căutarea de sine sau pentru dorința de a descoperi noi experiențe. Alți critici literari au susținut că poezia ar putea fi o critică la adresa societății contemporane și a modului în care oamenii își petrec timpul înconjurându-se de lucruri materiale și de obiecte.

Poezia „Călimara” a devenit una dintre cele mai cunoscute și apreciate poezii ale lui George Topârceanu și a fost tradusă în mai multe limbi străine. Ea continuă să inspire și să atragă cititori și iubitori de poezie din întreaga lume.


Mi-ai dăruit, frumoasă doamnă, o călimară de argint
Cu două guri întunecate, ca două porţi de labirint,
Prin care gândurile mele s-or afunda neştiutoare
Şi-adesea n-or găsi ieşire din bezna umedă, la soare.
Cu două guri ca de fântână, din care ultimul meu vis,
Scafandru mic, privind cu spaimă spre fundul negrului abis,
Va încerca, zadarnic poate, s-adune înşirată-n salbe
Recolta de mărgăritare a viitoarelor nopţi albe.
În călimara asta nouă roiesc ca fluturii imagini
Ce vor cădea cândva, inerte, pe câmpul alb al unei pagini,
Închipuiri neplăsmuite şi gânduri negândite încă
Pe care stropul de cerneală le-nchide-n noaptea lui adâncă,
Cuvinte şterse peste-o clipă, fantome de idei defuncte,
O ploaie miniaturală de-accente, virgule şi puncte –
Şi-acele negre arabescuri pe care-o vagă fantezie
Sau numai mâna mea distrată le zugrăveşte pe hârtie.


În ea, tăcute şi smerite stau viitoarele regrete,
Alături de bilanţul zilei şi de adresa unei fete;
Scrisoarea de condoleanţe pe care, poate, o voi scrie
Unui amic în doliu după vreo rudă care-i încă vie;
O epigramă inedită; figura unui tip ridicol,
Pe care nu-l cunoaştem încă; un titlu mare de articol,
Asupra unei chestii care va fi de actualitate,
Cu siguranţă, peste-o lună sau peste-un an şi jumătate, –
Şi toate cifrele arabe stau, de la 1 pân’ la 9,
Amestecate şi stupide, în călimara asta nouă…
În cupa ei de întuneric dorm viitorul şi prezentul,
Cuvintele prin care, poate, îmi voi începe testamentul;
O poliţă abia schiţată, un madrigal, o amintire
A unei clipe viitoare, – sau o poemă de iubire
Pe care voi citi-o, poate, atras de noaptea lor bizară
În ochii tăi cei mari şi negri ca două guri de călimară….

Rezumat extins la poezia Călimara de George Topârceanu

„Călimara” este o poezie scrisă de George Topârceanu, care descrie aventurile unui personaj fictiv, căruia îi poartă numele poezia. Călimara este o călimară mare, plină cu cerneală neagră, care se plimba prin lume și își dorea să descopere tot ceea ce se află în jurul său.

Poezia începe cu descrierea călimării, care are un aspect impresionant și care pare să fie foarte curioasă și aventuroasă. Autorul sugerează că călimara este o metaforă pentru omul modern, care este mereu în căutarea unor noi experiențe și care își dorește să exploreze lumea înconjurătoare.

În continuare, poezia descrie aventurile călimărei, care ajunge să se plimbe prin câmpuri, să traverseze râuri și să exploreze munți. Ea descoperă tot felul de lucruri interesante și se bucură de fiecare experiență. Autorul subliniază că aceste aventuri îi oferă călimărei o experiență unică și o fac să se simtă vie și plină de energie.

În finalul poeziei, autorul sugerează că aventurile călimărei sunt un exemplu pentru oamenii care își doresc să își îndeplinească visurile și să exploreze lumea înconjurătoare. El sugerează că trebuie să fim curioși și să fim deschiși la noi experiențe, astfel încât să putem crește și să evoluăm ca oameni.

În concluzie, „Călimara” este o poezie plină de aventură și de optimism, care încurajează oamenii să fie curioși și să exploreze lumea din jurul lor. Poezia este un exemplu reușit de poezie modernă, care abordează teme contemporane și care rezonează cu multe persoane. Ea a fost apreciată de-a lungul timpului pentru mesajul său puternic și pentru frumusețea sa poetică.

Informații adiționale despre poezii de George Topârceanu

Debutează încă din liceu, la 19 ani. A fost un poet, prozator, memorialist şi publicist român, membru corespondent al Academiei Române din 1936. Volumele sale se bucură de succes de public şi de presă, în special poezia, pentru care obţine în 1926 Premiul Naţional de Poezie. Vezi aici toate operele sale.

Citește tot despre George Topârceanu pe Wikipedia.