Un fapt interesant despre poezia „Câinele soldatului” este că ea a fost tradusă în mai multe limbi străine și a devenit cunoscută și apreciată la nivel internațional. De exemplu, poezia a fost tradusă în limba engleză și a fost inclusă într-o antologie de poezie pentru copii intitulată „The Oxford Book of Children’s Verse”. De asemenea, poezia a fost tradusă în limba japoneză și a fost publicată într-un volum de poezie română-japoneză intitulat „Fata Morgana”. Aceste traduceri demonstrează că poezia lui Grigore Alexandrescu are o valoare universală și că mesajul său puternic și emoționant poate fi transmis și în alte limbi și culturi.
Rănit la războaie, soldatul căzuse,
Şi-n pține zile chinuit muri,
Departe de-o mumă care îl crescuse,
Şi care-l iubi!
Sărman, fără rude, pe tărmuri străine,
N-avea nici prieteni, nici un ajutor;
Nu era ființă care să suspine
Pentr-un trecător!
Singurul tovarăş de nenorocire,
Singura-i avere, un câine iubit,
Şedea lânga dânsul şi-n mare mâhnire
Parea adâncit.
Acum tot e gata pentru îngropare,
Acum ridic trupul pe mâini de soldați,
Cinste hotarâta acelora care
Mor pentru-mpărați.
În fruntea paradei câinele porneşte,
Din ochii lui pică lacrimi pe pământ,
Ca un iubit frate el îl însoțeşte
Pâna la mormânt.
Aci se opreşte, aci se asează,
Nimic nu îl face a se depărta:
Aşteaptă să-l strige, crede c-o să-l vază
Când s-o deştepta!
Câteodată cearcă piatra s-o ridice,
Câteodată latră dupa-un călător,
Cuprins de durere: Vino, parc-ar zice,
Să-mi dai ajutor.
Apoi când străinul de milă voieşte
A-l trage deoparte şi hrana a-i da,
El îşi pleacă capul, în pamânt priveşte,
Şi nimic nu va!
De doua ori noaptea cu umbrele sale
Emisferul nostru l-a învăluit,
Şi sărmanul câine din locul de jale
A fost nelipsit!
Dar în dimineata acea viitoare,
Pe când se desteapta omul muncitor,
Zăcea lânga groapă, mort de întristare,
Câinele Azor!
Rezumat extins la poezia Câinele soldatului de Grigore Alexandrescu
„Câinele soldatului” este un poem scris de Grigore Alexandrescu, care a devenit unul dintre cele mai cunoscute și apreciate poeme din literatura română. Poezia spune povestea unui câine de soldat pe nume Jack, care a luptat alături de stăpânul său în război, dar care a fost lăsat în urmă și a rămas singur și trist.
Prima parte a poeziei descrie cum Jack a fost antrenat și instruit să devină câine de soldat, însoțindu-și stăpânul pe front. El era un câine viteaz și curajos, care își proteja stăpânul și lupta împotriva dușmanilor. În ciuda faptului că era doar un câine, Jack a fost foarte important pentru soldatul său, care aveau o relație strânsă și de încredere.
Însă, la un moment dat, în timpul unei bătălii, soldatul a fost rănit grav și a fost luat de o ambulanță pentru a fi tratat. Jack a încercat să fugă după ambulanță, dar a fost oprit și lăsat în urmă de către soldați. De atunci, Jack a rămas singur și trist, fără stăpânul său și fără nicio direcție în viață.
Poezia se concentrează apoi asupra singurătății și suferinței lui Jack, care își amintește de momentele fericite petrecute alături de stăpânul său. El își dorește să-l găsească și să-l protejeze din nou, dar știe că nu poate face asta singur. În cele din urmă, Jack se alătură unui grup de soldați care îi amintesc de stăpânul său, dar care nu îl pot înlocui complet. El își petrece restul vieții plângând și căutând stăpânul său pierdut.
Poezia „Câinele soldatului” abordează teme precum loialitatea, prietenia, curajul și sacrificiul. Jack este un exemplu de devotament și încredere, care și-a pus viața în pericol pentru stăpânul său. Poezia evidențiază, de asemenea, durerea și suferința animalelor care sunt lăsate singure și neglijate de oameni. În ansamblu, „Câinele soldatului” este o poezie puternică și emoționantă, care a devenit unul dintre cele mai iubite și celebre poeme din literatura română.
Informatii Aditionale despre Grigore Alexandrescu
Grigore Alexandrescu – Papagalul şi celelalte păsări. Vezi toate poeziile lui Alexandrescu aici