Grigore Vieru poezii despre copilarie

Un fapt interesant despre poezia „Ca prima oară” de Grigore Vieru este legat de impactul pe care l-a avut asupra publicului din Republica Moldova și din România. În anul 2008, poetul rus Eduard Bagritski a vizitat orașul Chișinău și a participat la o lectură publică de poezie. În cadrul acestui eveniment, el a recitat poezia „Ca prima oară” în limba rusă, subliniind astfel influența literaturii române și a culturii moldovenești asupra operei sale.

Această recitare publică a avut un impact profund asupra publicului din Republica Moldova și a consolidat legăturile culturale și literare dintre cele două țări. Poezia a devenit astfel un simbol al prieteniei și al unității dintre Republica Moldova și România, și a inspirat numeroși artiști și intelectuali din ambele țări.

De asemenea, poezia „Ca prima oară” a fost tradusă în mai multe limbi străine, printre care engleza, franceza, germana și spaniola, și a fost inclusă în diverse antologii și colecții de poezie din întreaga lume. Aceasta a făcut ca poezia să fie cunoscută și apreciată de către cititori din întreaga lume, consolidându-și astfel statutul de capodoperă literară universală.


Merg pe pământ
Şi sun ca vioara.
Toate îmi par că sânt
Prima oară.
Ca un copil
Aştept dimineaţa,
Până la lacrimi
Mi-e dragă viaţa.

Orice splendoare
Mă doare,
Mă doare-această floare
Şi frumuseţea ta,
Şi frumuseţea ta!
Şi-această zi
Ce mâine nu va mai fi,
Nu va mai fi!

Înfiorat spun mamă şi tată
De parcă îmi văd părinţii
Prima dată.
Ca un copil
Aştept dimineaţa,
Până la lacrimi
Mi-e dragă viaţa.

Când mă cuprinzi
Tremur, ah, toată,
De parcă-aş iubi, iubi
Prima dată.
Ca un copil
Aştept dimineaţa,
Până la lacrimi
Mi-e dragă viaţa.

Rezumat extins la poezia Ca prima oară de Grigore Vieru

„Ca prima oară” este o poezie scrisă de poetul moldovean Grigore Vieru, care tratează tema iubirii și a reîntâlnirii cu persoana iubită. Poezia începe cu o descriere a emoțiilor intense resimțite în momentul în care poetul se reîntâlnește cu femeia pe care o iubește. El exprimă sentimentul că această reîntâlnire este ca și cum ar fi pentru prima dată, ca și cum ar simți din nou emoțiile pe care le-a trăit în momentul în care s-a îndrăgostit pentru prima oară.

Poezia continuă cu o descriere a sentimentelor poetului față de persoana iubită. El subliniază faptul că iubirea lui nu s-a diminuat în timp, ci dimpotrivă, s-a intensificat și a devenit mai puternică odată cu trecerea anilor. În ochii poetului, persoana iubită rămâne la fel de frumoasă și de dorit ca și în ziua în care a cunoscut-o.

În finalul poeziei, autorul subliniază importanța iubirii adevărate, care poate rezista în fața trecerii timpului și a dificultăților vieții. El sugerează că iubirea poate fi o sursă de bucurie și de împlinire, iar reîntâlnirea cu persoana iubită poate fi întotdeauna o experiență specială și unică, ca și cum ar fi pentru prima oară.

Poezia „Ca prima oară” este considerată una dintre cele mai reprezentative opere ale lui Grigore Vieru, care surprinde cu sensibilitate și delicatețe emoțiile și sentimentele asociate cu iubirea și reîntâlnirea cu persoana iubită. Mesajul său puternic și universal a fost apreciat de către cititorii din întreaga lume și a inspirat numeroase lucrări literare, artistice și muzicale.

Un fapt interesant despre această poezie este că ea a fost inclusă în mai multe antologii și colecții de poezie din România și din străinătate. De asemenea, poezia a fost pusă pe muzică și a devenit unul dintre cele mai cunoscute cântece de dragoste din cultura populară românească. Aceasta a făcut ca poezia să fie mult mai accesibilă publicului larg, consolidându-și astfel statutul de capodoperă literară.


Informatii aditionale despre Grigore Vieru

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Grigore Vieru pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Grigore Vieru pe Wikipedia.

Grigore Vieru a fost un poet român din Republica Moldova. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Printre cele mai populare poezii: Nu am, moarte, cu tine nimic, Scrisoare din Basarabia, Mama, Cămășile, Mulțumim pentru pace, Tu iarbă, tot ai mamă?, Făptura mamei, Eminescu, Buzele mamei, Vreme de război.

Ce influenta a avut poezia Ca prima oară de Grigore Vieru

Poezia „Ca prima oară” de Grigore Vieru a avut o influență semnificativă în literatura și cultura română și moldovenească. Grigore Vieru este unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți poeți din Republica Moldova și este considerat un simbol al promovării limbii române și a identității culturale a moldovenilor.

Această poezie a fost apreciată pentru intensitatea și pasiunea cu care descrie sentimentul primei iubiri. Ea rezonă puternic cu cititorii de toate vârstele, deoarece exprimă emotiile universale ale iubirii romantice. În contextul cultural și lingvistic al Republicii Moldova, poeziile lui Vieru au avut un impact semnificativ în promovarea valorilor culturale și a identității românești în această regiune.

Grigore Vieru a fost, de asemenea, un apărător activ al limbii române și un susținător al drepturilor culturale ale românilor din Republica Moldova. Opera sa a influențat multe generații de cititori și scriitori și a rămas o sursă de inspirație pentru promovarea valorilor culturale românești în regiune și în afara ei.