vasile-alecsandri

Un fapt interesant despre poezia „Busuiocul” de Vasile Alecsandri este că aceasta face parte din ciclul „Cântecul primăverii”, o serie de poezii care celebrează venirea primăverii și a naturii înfloritoare. În poezia „Busuiocul”, poetul descrie frumusețea și parfumul acestei plante, considerată un simbol al primăverii și al reînnoirii. De asemenea, poezia a fost pusă în muzică de mai mulți compozitori, printre care se numără și George Enescu.


„- Busuioace, busuioace,
N-ai mai creşte, nici te-ai coace!”
„- Dar de ce să nu mă coc
Că mă port fetele-n joc”.
„- Trandafire, n-ai mai fi,
Nici în cale-ai înflori!”
„- Dar de ce să nu mai fiu
Că mă poartă lelea viu”.
„- Tu eşti viu, dar eu sunt mort,
Şi de-abia în lume mă port”.
„- Mergi în horă, saltă-n joc,
S-ai parte de busuioc.
– Vin’ la horă ici în şir,
– S-ai parte de trandafir”.

Rezumat extins la poezia Busuiocul de Vasile Alecsandri

„Busuiocul” este o poezie a lui Vasile Alecsandri, publicată în volumul „Doine și lăcrimioare” în 1853. Poemul este un cântec de dragoste plin de melancolie și nostalgie.

Poezia este compusă din patru strofe, fiecare având câte opt versuri. Rima este încrucișată, iar versurile au o măsură regulată, creând o melodie ușor de reținut.

În prima strofă, poetul descrie frumusețea și mirosul îmbietor al busuiocului, simbol al dragostei și al tradiției. În a doua strofă, poetul își exprimă dorința de a fi înconjurat de busuioc și de a simți iarba sub picioarele sale.

În a treia strofă, poetul vorbește despre iubita sa, descriind-o ca pe o floare delicată și rafinată, a cărei frumusețe se va păstra întotdeauna în amintirea sa. În ultima strofă, poetul exprimă tristețea sa că iubita sa a plecat și că a lăsat doar parfumul busuiocului în urma ei.

Poezia „Busuiocul” este o expresie a dragostei și a tradiției populare, iar versurile sale simple și melodioase reflectă frumusețea și emoția trăită în contact cu natura și cu iubirea.

De-a lungul timpului, poezia a fost interpretată de numeroși artiști și a devenit un simbol al dragostei și al tradițiilor populare românești.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.