elena-farago

Poezia „Busuioc floare cu dar” de Elena Farago este o creație lirică ce descrie frumusețea busuiocului și tradiția acestuia în cultura românească. Poezia este o oglindire a tradițiilor și obiceiurilor populare ale poporului român și așa cum titlul sugerează, busuiocul este prezentat ca o floare cu dar, cu valoare simbolică și spirituală.

În poem, autorul face referire la aspectul fizic al busuiocului, la mirosul său plăcut și la semnificațiile sale culturale și religioase. Poezia este un elogiu adus acestei plante, care este asociată cu bucuria și sănătatea, dar și cu speranța și credința. De asemenea, se subliniază importanța de a păstra tradițiile și de a respecta natura.

În ansamblu, „Busuioc floare cu dar” este o poezie scurtă, dar bogată în imagini și simboluri, care evocă atmosfera unei veri toride și pline de viață, dar și a tradițiilor românești vechi și valoroase.


Busuioc, floare cu dar,
Floare de descântec
Orice viață-i în zadar
Și mă cheamă-n noapte iar
Mult temutul cântec…

Busuioc, floare de leac,
Vraja ți se pierde, —
Ce-i făcut nu mai desfac,
Dorul meu nu are leac,
Floricică verde!…

Dorul meu se stinge mut,
Nu-i cuvânt să-l spună, —
Numai cântu cel temut
Știe leacul ne-ntrecut,
Floricică bună!…

Și cu cât mă tem, el tot
Mai cu sete-mi cântă,
Și mă lupt să nu-l socot,
Și mă tem că n-am să pot,
Floricică sfântă.

Rezumat extins la poezia Busuioc floare cu dar de Elena Farago

Poezia „Busuioc, floare cu dar” de Elena Farago este o meditație asupra timpului și a schimbării. Autorul prezintă busuiocul, o floare tradițională românească, ca un simbol al trecutului și al tradiției, care este înlocuit de o cultură a noului, a schimbării și a modernității.

Poezia începe cu o descriere detaliată a busuiocului, comparat cu o comoară, o comoară a trecutului care a fost păstrată cu grijă de generațiile anterioare. Însă, spre finalul poeziei, autorul subliniază că busuiocul este din ce în ce mai rar întâlnit în zilele noastre, făcând referire la schimbările din societate și la impactul modernității asupra tradițiilor.

În ciuda acestor schimbări, autorul subliniază importanța păstrării tradițiilor și a istoriei, sugerând că acestea ar trebui să fie transmise mai departe pentru a nu fi uitate.

Prin intermediul poeziei, Elena Farago subliniază valoarea tradițiilor și a culturii populare, încurajând cititorii să respecte și să păstreze valorile trecutului, dar și să accepte schimbarea și să adopte noua cultură a modernității.

Astfel, „Busuioc, floare cu dar” este o poezie cu un mesaj puternic despre valorile tradiționale și schimbarea socială, fiind o chemare la conservarea și promovarea tradițiilor și culturii populare, în timp ce se acceptă și se integrează schimbarea și modernitatea.

Informații adiționale poezii Elena Farago

Elena Farago a fost o poetă română care a compus poezii pentru copii. Creațiile cunoscute sunt „Cățelușul șchiop”, „Gândăcelul”, „Cloșca”, „Sfatul degetelor” și „Motanul pedepsit”.