Grigore Vieru poezii despre copilarie

Un fapt divers interesant despre poezia „Bunica” de Grigore Vieru este acela că aceasta a fost compusă în anul 1974, la cererea lui Ion Druță, unul dintre cei mai importanți scriitori din Republica Moldova. Druță a invitat mai mulți poeți, între care și Grigore Vieru, să compună poezii despre bunici, iar acestea au fost publicate în cadrul unei antologii intitulate „Casa bunicii”.

Poezia lui Vieru a devenit foarte populară în rândul publicului larg și a fost interpretată de numeroși artiști, devenind astfel una dintre cele mai cunoscute poezii despre bunici în cultura românească.


Tot mai mică, tot mai mică,
Cât o floare, o furnică,
Cât o lacrimă sub soare…
De ce oare, de ce oare?!

Rezumat extins la poezia Bunica de Grigore Vieru

Poezia „Bunica” de Grigore Vieru este un omagiu adus bunicilor și rolului important pe care îl joacă aceștia în viața noastră. În poezie, autorul își amintește cu nostalgie de bunica sa, care îi oferea mereu o gură de pâine și o vorbă bună, în ciuda greutăților prin care treceau. Prin intermediul versurilor sale, Grigore Vieru transmite importanța valorilor tradiționale și a familiei.

Poezia este compusă dintr-un singur stanza și este scrisă într-un stil simplu și direct, cu un ritm lent și melancolic, specific poeziei lirice. Autorul își exprimă recunoștința și afecțiunea față de bunica sa, evocând amintiri și detalii ale vieții acesteia, cum ar fi pâinea făcută în cuptorul de la marginea satului și tradițiile transmise din generație în generație.

Prin intermediul poeziei, Grigore Vieru subliniază faptul că bunicii sunt păstrătorii tradițiilor și valorilor strămoșești, iar legătura dintre generații este importantă în menținerea identității culturale a unui popor. De asemenea, autorul subliniază importanța prezentului și a trăirii fiecărei clipe alături de cei dragi, deoarece timpul trece rapid și amintirile rămân.

În concluzie, poezia „Bunica” de Grigore Vieru este un omagiu adus bunicilor și importanței acestora în viața noastră, subliniind valorile tradiționale și legătura dintre generații.


Informatii aditionale despre Grigore Vieru

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Grigore Vieru pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Grigore Vieru pe Wikipedia.

Grigore Vieru a fost un poet român din Republica Moldova. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Printre cele mai populare poezii: Nu am, moarte, cu tine nimic, Scrisoare din Basarabia, Mama, Cămășile, Mulțumim pentru pace, Tu iarbă, tot ai mamă?, Făptura mamei, Eminescu, Buzele mamei, Vreme de război.