Adrian-paunescu

Un fapt interesant despre poezia „Bună varianta mea” de Adrian Păunescu este că aceasta a fost interpretată de către mai mulți artiști români. Printre cei mai cunoscuți interpreți ai acestei poezii se numără Alexandru Andrieș, care a înregistrat o variantă muzicală a poeziei pe albumul său „Așteptând-o pe Maria” (1997), și Holograf, care a inclus versurile poeziei în cântecul „Deschide-mi inima” de pe albumul său „Supersonic” (2001).

De asemenea, poezia „Bună varianta mea” a fost inclusă și într-un număr de antologii de poezie românească contemporană, printre care se numără și „Stele peste stele” (1997), o antologie de poezie de dragoste.

Aceste interpretări și includeri ale poeziei „Bună varianta mea” în diverse publicații și forme de artă demonstrează impactul puternic al poeziei lui Adrian Păunescu și puterea sa de a transmite mesaje romantice și sensibile. De asemenea, aceste interpretări demonstrează modul în care poezia poate fi integrată în alte forme de artă, precum muzica, pentru a transmite mesaje puternice și universale.


La noapte ne certăm definitiv,
Ne despărțim în mici felii de pâine
Și ne urâm acum fără motiv,
Să ne-mpăcăm fără motive mâine.

Nu-i cauză și nu e nici efect
În toată încleștarea asta mare,
Iubirea noastră toată-i un defect,
Ferească Dumnezeu să se repare.

Îmi vine să te-njur de Dumnezeu
Și-apoi să-L rog pe El să te salveze,
Ești binele, precum ești răul meu,
Cea mai cumplită dintre ipoteze.

Mă calci pe nervi și mă înnebunești,
Ai să mă faci, fierbinteo și rebelo,
Cu-aceste negre mâini împărătești
Să-ți nimeresc gâtlejul ca Othello.

Tu, am impresia, nici nu observi
Cu ce iubire te păstrez în mine,
Pe inimă te port, te duc pe nervi,
M-ai prefacut în cioburi și ruine.

La tot ce-i hotărât definitiv
Nu am nici azi nimica împotrivă,
Dar eu mă tem să nu gșsim motiv
Pentru o despărțire relativă.

Promite-mi că pe celălalt tărâm
Ne vom vedea cu niște ochi de gheață
Atâta timp cât nu ne hotărâm
La scurta despărțire de o viață.

Rezumat extins la poezia Bună varianta mea de Adrian Păunescu

Poezia „Bună varianta mea” de Adrian Păunescu este o creație poetică profundă, care explorează tema iubirii și a despartirii.

În prima strofă a poeziei, autorul descrie personajul principal, care se confruntă cu durerea despărțirii de persoana iubită. Prin intermediul unui limbaj poetic sensibil, autorul reușește să transmită intensitatea și durerea emoțională a personajului.

În următoarele strofe, autorul descrie sentimentele protagonistului față de persoana iubită, subliniind intensitatea și profunzimea iubirii lor. Prin intermediul unor metafore puternice, autorul sugerează că persoana iubită este ca o stea strălucitoare, care luminează viața personajului principal.

În final, autorul descrie cum personajul principal încearcă să depășească durerea despărțirii și să-și găsească propria cale în viață. Prin intermediul unei metafore puternice, autorul sugerează că personajul principal este ca o pasăre care zboară liberă și își găsește propria cale în viață.

În concluzie, poezia „Bună varianta mea” de Adrian Păunescu este o creație poetică profundă, care explorează tema iubirii și a despartirii. Poezia subliniază intensitatea și frumusețea iubirii, dar și durerea și suferința despărțirii. În final, poezia ne îndeamnă să ne găsim propria cale în viață și să ne depășim durerea și suferința, chiar și în momentele de despărțire și tristețe.


Informații adiționale despre Adrian Păunescu

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.

A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.