Un fapt interesant despre poezia „Brumarul” este că aceasta a fost publicată în anul 1920, în volumul de debut al lui Lucian Blaga intitulat „Poemele luminii”. Poezia a fost apreciată de criticii literari ca fiind una dintre cele mai reprezentative creații ale lui Blaga și a fost inclusă în multe antologii de poezie românească.
De asemenea, poezia „Brumarul” poate fi interpretată și ca o reflectare a filozofiei lui Lucian Blaga, care a subliniat importanța naturii și a conexiunii omului cu aceasta în dezvoltarea sa spirituală. Blaga a promovat ideea că omul trebuie să se conecteze cu natura și să înțeleagă ciclurile sale de viață, pentru a găsi sens și armonie în viața sa.
De asemenea, poezia „Brumarul” poate fi interpretată și ca un elogiu adus frumuseții și misterului iernii, care reprezintă un moment de regenerare și renaștere pentru natură. Prin intermediul acestei poezii, autorul își îndeamnă cititorii să se conecteze cu natura și să găsească frumusețea și sensul în perioadele de tăcere și contemplare, ca o modalitate de a obține o mai bună înțelegere a lumii și a propriilor lor sentimente și emoții.
În general, poezia „Brumarul” este o creație literară profundă și sugestivă, care transmite o gamă largă de sentimente și emoții prin intermediul unor imagini și metafore puternice. Prin intermediul acestei poezii, Lucian Blaga își îndeamnă cititorii să se conecteze cu natura și să descopere frumusețea și înțelepciunea din perioadele de tăcere și contemplare, ca o modalitate de a găsi sens și armonie în viața lor.
Foaie verde peliniţă,
Colea-n vale-n poieniţă
Frumos doarme-o copiliţă:
Cu părul lăsat pe ţâţă,
Cam pe ţâţă, cam pe spate,
Inima-n mine se bate.
S-o deştepte nu-ndrăznea,
Tabachera o scotea,
Murgului la nas îi da.
Murgu tare străfiga,
Fetiţa de deştepta.
El degrabă mi-o-ntreba
– Eşti fată sau măritată,
Ori zână din cer picată?
– Nu-s fată, nici măritată,
Nici zână din cer picată,
Şi eu-s floare după mare,
Cine mă sărută moare.
Dar matale cine eşti,
Cum te chemi, cum te numeşti?
Eşti băiat ori însurat,
Ori înger din cer picat?
-Nu-s băiat, nici însurat,
Nici înger din cer picat.
Şi eu-s Brumaru cel mai mare
Ce cad noaptea pe răcoare,
Mă ridic în prânzul mare,
Iau mirosul de la floare.
Rezumat extins la poezia Brumarul
„Brumarul” este o poezie scrisă de Lucian Blaga, care reprezintă un elogiu adus frumuseții și misterului iernii. Poetul prezintă iarna ca o perioadă de regenerare și renaștere, în care natura își încetează activitatea și se pregătește pentru noua primăvară.
Poezia începe prin descrierea imaginii unui sat adormit, acoperit de zăpadă și de liniștea nopții. În prima strofă, autorul sugerează că iarna aduce cu ea un sentiment de melancolie și de nostalgie, care îi face pe oameni să se oprească din activitățile lor obișnuite și să se adâncească în contemplare.
În a doua strofă, autorul descrie modul în care iarna transformă peisajul, acoperind totul cu un strat alb de zăpadă și creând o atmosferă misterioasă și magică. În această strofă, autorul sugerează că iarna nu este doar o perioadă de frig și întuneric, ci și una de luminozitate și de frumusețe.
În a treia strofă, autorul subliniază faptul că iarna este o perioadă de renaștere și regenerare pentru natură, care își încetează activitatea și se pregătește pentru noua primăvară. În această strofă, autorul sugerează că iarna este un moment de introspecție și de regăsire a sinelui, care poate aduce un nou început și o nouă înțelegere a lumii.
În finalul poeziei, autorul sugerează că iarna este un moment de reflecție și de contemplare, care poate aduce o nouă perspectivă asupra vieții și asupra lumii înconjurătoare. Prin intermediul acestei poezii, autorul își îndeamnă cititorii să se conecteze cu natura și să găsească frumusețea și misterul din iarna, ca o modalitate de a obține o mai bună înțelegere a lumii și a propriilor lor sentimente și emoții.
În general, poezia „Brumarul” este o creație literară ce reprezintă o meditație asupra frumuseții și a misterului iernii, prin intermediul unor imagini și metafore puternice și sugestive. Prin intermediul acestei poezii, autorul își îndeamnă cititorii să se conecteze cu natura și să descopere frumusețea și înțelepciunea din perioadele de tăcere și de contemplare.