Grigore Vieru poezii despre copilarie

Un fapt interesant despre poezia „Boc-boc-boc” de Grigore Vieru este acela că a inspirat realizarea unui film animat românesc cu același nume. Filmul a fost realizat în anul 1992 și a reprezentat o adaptare artistică deosebit de apreciată a poeziei lui Vieru.

Animatia surprinde frumusețea și sensibilitatea poeziei, dar și bogăția și autenticitatea tradițiilor și obiceiurilor populare moldovenești. Filmul a fost proiectat în cinematografele din întreaga Românie și a obținut un mare succes la public, fiind apreciat și pentru calitatea sa artistică și tehnică.


Boc-boc-boc!
Ploaia în umbrelă bate:
– Pot să intru?
– Nu se poate!

Boc-boc-boc!
Ploaia în asfalturi bate:
– Pot să intru?
– Nu se poate!

Boc-boc-boc!
Ploaia în ţărână bate:
– Pot să intru?
– Da! Se poate!

Rezumat extins la poezia Boc-boc-boc de Grigore Vieru

„Boc-boc-boc” este o poezie scrisă de Grigore Vieru, unul dintre cei mai importanți poeți din Republica Moldova și un reprezentant de seamă al literaturii române contemporane. Poezia a fost publicată în anul 1970 și a devenit una dintre cele mai iubite și apreciate creații ale autorului.

Poezia este o meditație asupra tradițiilor și obiceiurilor populare moldovenești, în special a celui mai important ritual al Crăciunului – colindatul. Poezia începe cu o descriere a bătăilor pe care le dă un copil în ușile vecinilor, întrebând „Boc-boc-boc, cine-i înăuntru?”. Într-un mod poetic, autorul descrie felul în care copiii colindă prin sate și prin case, aducând vestea Nașterii Domnului și bucurie în casele oamenilor.

Poezia surprinde și frumusețea și caracterul unic al tradițiilor moldovenești, arătând cum copiii cântă în cor, cu glasuri cristaline și cu versuri pline de sensibilitate și trăire. De asemenea, autorul subliniază importanța și puterea deosebită a colindelor, care reușesc să aducă oamenilor bucurie și pace în inimă și să-i apropie de Dumnezeu.

În mod subtil, poezia evidențiază și trecerea timpului și schimbările sociale care au loc în satele moldovenești. Autorul descrie cum, odată cu trecerea timpului, tradițiile și obiceiurile populare își pierd din importanță și sunt înlocuite de alte forme de divertisment și de comunicație.

În concluzie, „Boc-boc-boc” este o poezie plină de sensibilitate și de înțelegere a tradițiilor și obiceiurilor populare moldovenești. Poezia surprinde felul în care copiii colindă și aduc vestea Nașterii Domnului în casele oamenilor, evidențiind importanța și puterea deosebită a colindelor în tradiția moldovenească. Poezia este considerată un simbol al culturii și literaturii moldovenești, dar și un exemplu deosebit de sugestiv al talentului poetic al lui Grigore Vieru.


Informatii aditionale despre Grigore Vieru

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Grigore Vieru pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Grigore Vieru pe Wikipedia.

Grigore Vieru a fost un poet român din Republica Moldova. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Printre cele mai populare poezii: Nu am, moarte, cu tine nimic, Scrisoare din Basarabia, Mama, Cămășile, Mulțumim pentru pace, Tu iarbă, tot ai mamă?, Făptura mamei, Eminescu, Buzele mamei, Vreme de război.