Poetul national Tudor Arghezi

Un fapt divers interesant despre poezia „Bine și rău” de Tudor Arghezi este că aceasta face parte din colecția sa de poezii intitulată „Cuvinte potrivite,” publicată în 1927. Această colecție a marcat o perioadă importantă în evoluția stilului lui Arghezi și a adus laude din partea criticii și a cititorilor pentru abordarea sa profundă a temelor filozofice și morale. „Bine și rău” explorează dilema morală a individului și subliniază complexitatea eticii umane, reflectând preocuparea poetului pentru problemele fundamentale ale vieții și ale existenței umane.


Între nadejde trista si-ndoiala,
Te-am cautat prin bolta siderala.
Te-am cautat pe unde si neunde
Îti banuiam faptura ca se-ascunde.
Te cautam în tainica ta lipsa
Prin Testamente si Apocalipsa.
Sa fi ramas un loc nemaiumblat
Pe unde nu te-am cautat?
Cînd socoteam ca te-am gasit,
Se si-nalta în dreptul tau un zid.
Simtindu-te zvîcnind în radacini
Te mai simteam în spice si-n tulpini.
Te-am si cîntat pe corzi, si noi si sparte,
Si peste vieti si peste moarte.
Tu ramîneai mereu departe.
Auzul tau nu vrea s-auda
Cîntec de nai, de cobza si-alauta?
Într-o-nserare, în sfîrsit,
Mi se paruse ca te-as fi zarit
În mantia de aur a unui asfintit,
Prinzîndu-ti-o, tîrîta prin tarîna.
Mi-a si ramas un ciucure în mîna
Si l-am vîrît în sîn, ca un pribeag
Un bun de furtisag.
Da-mi voie, negasita aratare,
Sa-ti pui acum o veche întrebare:
Ca ai facut atîtea frumuseti blajine,
Fara-ndoiala, multumescu-ti bine,
Cladiri de piscuri, cuiburi de izvoare,
Timpuri si valuri calatoare
Si oamenii în sarbatoare;
Barbati viteji, domnite la harpa si la furca.
Mutînd pe strune mîna, fuiorul cînd se-ncurca.

Dar, mare-aprinzatorule de stele,
Cum de-ai facut si-atîtea lucruri rele?

Rezumat extins la poezia Bine si rau de Tudor Arghezi

Poezia „Bine și rău” de Tudor Arghezi este o creație poetică complexă și filozofică care explorează dilema morală a individului și natura ambivalentă a binelui și răului. Această poezie, scrisă în 1927 și inclusă în colecția „Cuvinte potrivite,” reprezintă un moment important în evoluția stilului lui Arghezi și în abordarea sa a temelor profunde.

Poezia începe prin a prezenta contrastul dintre „bine” și „rău” ca entități distincte și antagoniste. Autorul folosește imagini poetice pentru a sublinia opoziția dintre aceste două concepte, sugerând că ele luptă unul împotriva celuilalt în sufletul uman. Această luptă interioară este o temă centrală a poeziei.

Pe măsură ce poezia progresează, Arghezi explorează ambiguitatea și complexitatea eticii umane. El sugerează că granița dintre „bine” și „rău” nu este mereu clară și că ceea ce pare a fi un lucru bun într-un context poate fi interpretat ca fiind rău în altul. Autorul aduce în discuție ideea că judecățile morale sunt subiective și depind de perspectiva fiecărui individ.

În final, poezia ajunge la o concluzie provocatoare, subliniind că omul nu poate trăi fără a face alegeri în viață și că aceste alegeri implică întotdeauna un compromis între „bine” și „rău.” Arghezi sugerează că etica umană este complexă și că fiecare individ trebuie să-și definească propriile valori și norme morale.

„Bine și rău” de Tudor Arghezi este o poezie profund filozofică care invită cititorii să reflecteze asupra eticii umane și a naturii complexe a binelui și a răului. Este o meditație asupra dilemelor morale cu care se confruntă individul și asupra dificultății de a lua decizii etice într-o lume ambiguă și în continuă schimbare. Poezia continuă să fie una dintre lucrările semnificative ale lui Arghezi, care provoacă gândirea și dezbaterea în ceea ce privește valorile și comportamentul uman.

Informații adiționale despre poezii de Tudor Arghezi

Vezi aici toate lista la toate poeziile de Tudor Arghezi pe povesti-online.com. Citește mai mult despre Tudor Arghezi pe Wikipedia.

Tudor Arghezi a debutat în anul 1896, publicând versuri în revista Liga Ortodoxă, condusă de Alexandru Macedonski cu pseudonimul „Ion Theo”.