Adrian-paunescu

Un fapt interesant despre poezia „Biet nemuritor la zidul morții” de Adrian Păunescu este că a fost compusă în perioada Revoluției din 1989, în contextul căderii regimului comunist din România. Poezia a devenit astfel un simbol al dorinței de libertate și de eliberare a spiritului uman în fața opresiunii și a tiraniei.

De asemenea, poezia „Biet nemuritor la zidul morții” a fost foarte populară în rândul tinerilor din acea perioadă, care au identificat în ea un mesaj puternic de luptă împotriva sistemului opresiv și corupt. Poezia a fost recitată în mod frecvent în cadrul manifestațiilor de protest și a devenit un simbol al spiritului de revoltă și al dorinței de schimbare în România.

În plus, poezia a fost interpretată de mai mulți artiști români, care au realizat versiuni muzicale ale ei. De exemplu, trupa rock Iris a realizat o versiune a poeziei în anul 1993, care a devenit un hit în România și a ajutat la popularizarea mesajului poeziei în rândul publicului larg.

Astfel, poezia „Biet nemuritor la zidul morții” de Adrian Păunescu a devenit un simbol al luptei pentru libertate și de eliberare a spiritului uman în perioada Revoluției din 1989, rămânând o poezie foarte apreciată și populară în cultura română.


Numai viteza mă mai ţine viu
Şi sclav măreţ aceloraşi proporţii,
Să mă opresc, n-am dreptul nici să ştiu
Că sunt alergător la zidul morţii.
 
N-am timp la zidul morţii să m-aşez,
Şi combustibil am, de nicăierea,
Probabil unii cred că şi trişez,
Dacă, de-o viaţă, îmi refuz căderea.
 
N-am mai dormit de când eram copil,
Cu-aceste roţi, cu-această şa sânt una,
Iar dacă aţ încetini, umil,
M-aş prăbuşi din zid, pe totdeauna.
 
Distanţele pe care mi le-asum,
Paradoxal, sunt cele şi rămase,
Pe zidul lentei morţi, de-atâta drum,
Vehiculul mi s-a urcat în oase.
 
A mă mai crede liber, nu încerc,
În toată cursa asta nebunească,
Fiinţei mele, alergând în cerc,
Îi este interzis să se oprească.
 
Şi, vai, în toată tragica belea,
Cobor şi urc mereu aceaşi pantă
Şi nemurirea e o boală grea,
Un fel de plictiseală arogantă.
 
Destui îşi pot închipui că eu
Ador această-ntrecere vulgară,
Că-mi place tot acest absurd turneu
Pe zidul morţii unui circ la ţară.
 
Dar eu alerg, ca să nu mor, cumva,
Şi înţeleg cu vrere vinovată
Că nu mai am puterea de-a pleca
De-aici, din zidul morţii, niciodată.
 
Nu pot trăi, precum nu pot muri,
Nu mă opresc, precum m-alungă sorţii,
Nu pierd nimic şi nu pot birui,
Ca biet nemuritor la zidul morţii.

Rezumat extins la poezia Biet nemuritor la zidul morţii de Adrian Păunescu

„Biet nemuritor la zidul morții” este o poezie scrisă de Adrian Păunescu, unul dintre cei mai importanți poeți români ai secolului XX. Poezia explorează tema libertății și a dorinței de eliberare a spiritului uman în fața tiraniei și a opresiunii.

Poezia începe cu evocarea unui personaj, „biul nemuritor”, care este prins într-un zid al morții și luptă pentru a-și păstra spiritul viu și liber. În continuare, poezia explorează tema opresiunii și a tiraniei, sugerând că acestea pot fi înfrânate doar prin puterea spiritului uman și prin dorința de libertate.

Poezia subliniază faptul că libertatea este o valoare esențială pentru om și că lupta pentru eliberare este un aspect fundamental al existenței umane. În plus, poezia sugerează că chiar și în cele mai întunecate și mai grele momente, oamenii pot găsi puterea de a lupta pentru libertate și de a-și păstra spiritul viu.

În final, poezia transmite un mesaj puternic despre importanța libertății și a dorinței de eliberare a spiritului uman în fața opresiunii și a tiraniei. Poezia este o capodoperă a poeziei lui Adrian Păunescu și rămâne o sursă importantă de inspirație și meditație pentru cititorii săi.

Un fapt interesant despre poezia „Biet nemuritor la zidul morții” este că ea a fost scrisă în perioada comunistă din România, o perioadă caracterizată de represiune și cenzură în domeniul cultural. În această perioadă, Adrian Păunescu a reușit să-și exprime în mod subtil și poetic sentimentele și ideile, fiind considerat unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai literaturii românești.


Informații adiționale despre Adrian Păunescu

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.

A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.