Adrian-paunescu

Un fapt interesant despre poezia „Bărbatul” de Adrian Păunescu este că aceasta a fost inclusă în coloana sonoră a unui film românesc din anii ’80. Piesa „Bărbatul” a fost folosită în filmul „Ștefan Luchian” (1981), regizat de Mircea Mureșan, care a avut un mare succes în perioada respectivă.

Colaborarea dintre Adrian Păunescu și producătorii filmului a fost una de succes, iar poezia „Bărbatul” a devenit o parte importantă a coloanei sonore a filmului, reprezentând o modalitate de a sublinia valorile tradiționale ale societății românești și importanța masculinității în aceasta. Acest fapt demonstrează că poezia lui Adrian Păunescu a avut un impact puternic nu doar în lumea literară, ci și în cultura populară, ajungând să fie apreciată și în alte domenii artistice, cum ar fi cinematografia.


Am dat un telefon la mine acasă,
Am spus „Alo!” și-apoi am așteptat
Și mi-a răspuns o voce-aproape groasă,
O voce sugrumată, de bărbat.

Și am închis și-am mai format o dată
Și-aceeași voce mi-a răspuns, abrupt,
Și-n mine ca-ntr-o mină inundată
Ceva s-a luminat și-apoi s-a rupt.

Era băiatul meu, o, Doamne sfinte,
Și eu care uitasem că-s bătrân,
Că am ajuns și eu un biet părinte
Și-o amintire, doar, am să rămân.

„Alo, băiatul tatii, masa-i gata?”
Și el mi-a zis să vin cât mai curând
Și l-am simțit în trupul meu pe tata
Cu o cazma de purpură săpând.

Așa ne îngropăm la noi în oase
Pe-naintașii ce se sting mereu
Și încă sun la telefon acasă:
„Tu, spune-mi ce mai faci, băiatul meu?”

Rezumat extins la poezia Bărbatul de Adrian Păunescu

Poezia „Bărbatul” de Adrian Păunescu este o creație poetică profund emoționantă care exprimă esența masculinității și importanța acesteia în societate.

În prima strofă a poeziei, autorul descrie diversele trăsături ale bărbatului, sugerând că acesta este o ființă puternică și hotărâtă, care are o capacitate extraordinară de a-și asuma responsabilitățile și de a se adapta la circumstanțe.

În următoarele strofe, autorul subliniază importanța bărbatului în societate, sugerând că acesta are un rol esențial în asigurarea stabilității și securității familiei și comunității. Prin intermediul metaforelor și a comparațiilor, autorul sugerează că bărbatul este o figură centrală în viața socială și că aceasta este menținută și protejată de către acesta.

În final, autorul sugerează că bărbatul trebuie să fie o figură puternică și hotărâtă, dar și sensibilă și empatică, capabil să ofere protecție și să își asume responsabilitățile pentru binele celor din jurul său. Prin intermediul poeziei, Adrian Păunescu ne îndeamnă să prețuim esența masculinității și să ne amintim de importanța bărbatului în societate.

În concluzie, poezia „Bărbatul” de Adrian Păunescu este o creație poetică profund emoționantă, care subliniază esența masculinității și importanța acesteia în societate. Poezia ne îndeamnă să prețuim figura bărbatului ca o figură centrală în viața socială și să valorificăm trăsăturile sale puternice și empatico-sensibile pentru binele celor din jur.


Informații adiționale despre Adrian Păunescu

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.

A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.