Fabula „Bărbatul cu trei femei” de Alecu Donici este o poveste amuzantă despre un bărbat care avea trei soții și încerca să le mulțumească pe toate trei. În cele din urmă, după ce îi cere sfatul unui înțelept, bărbatul găsește soluția perfectă și se bucură de viață alături de toate cele trei soții fericite.
Fabula ne învață că mulțumirea tuturor nu este întotdeauna posibilă, dar cu puțină imaginație și înțelepciune, putem găsi soluții care să satisfacă toate părțile implicate.
Un om poznaş au fost schimbat
Vro trei femei cu cununii,
Fiind tustrele încă vii.
Dar acolo era un aspru împărat,
La care, cum au mers asemene ştiinţă,
Au şi găsit de cuviinţă
Ca pentru aşa faptă,
Pe om să-l dea sub judecată;
Iar spre mai aspră înfrânare,
Judecătorilor au pus el înainte
Să fie cu luare-aminte
Şi să închipuiască pedeapsa cea mai mare
Unei asemene de pildă rea urmare;
Că la de împotrivă, el hotărât era
Pe toţi a-i spânzura.
(Asemene un împărat
Nici pe la noi n-ar fi stricat.)
Judecătorii văd că nu-i de şuguit;
Să hotărască drept ei mult s-au sârguit,
Şi numai Dumnezeu de sus i-au luminat,
Căci socotinţa lor aceasta au urmat:
Ca omului să dea femeile tustrele,
Îndatorându-se de a trăi cu ele.
Norodul însă s-au mirat
Pentru asemene prea slabă hotărâre,
Şi sigur toţi au aşteptat,
Pe vrun judecător să vadă spânzurat.
Dar n-au trecut nici patru zile
Şi s-au împrăştiet prin ţară auzire:
Că cel cu trei femei bărbat,
De răul lor s-au spânzurat,
Şi de atunci în acea ţară,
Cu trei mai nime nu se-nsoară.
Rezumat extins la fabula Bărbatul cu trei femei de Alecu Donici
Fabula „Bărbatul cu trei femei” de Alecu Donici își are originea într-o povestire populară românească. În această fabulă, un bărbat a avut trei soții și se temea că, după moartea sa, cele trei femei se vor certa pentru averea sa. Așa că a decis să le învețe o lecție, dându-le fiecăreia câte un sac cu bani și spunându-le să-l întâlnească la pădurea de lângă oraș după o săptămână.
La întâlnirea din pădure, bărbatul le-a cerut să îi arate ce au făcut cu banii. Prima soție a cheltuit banii pe haine și bijuterii, a doua soție a făcut o cină fastuoasă pentru prietenii ei, iar a treia soție a investit banii în afaceri și i-a dublat. Bărbatul a fost impresionat de a treia soție și a decis să îi lase averea. Lecția pe care a vrut să o învețe a fost aceea că banii trebuie investiți în loc să fie cheltuiți în mod frivol.
În această fabulă, Alecu Donici își propune să transmită ideea că modul în care gestionăm banii poate face diferența între prosperitate și sărăcie. De asemenea, se subliniază și importanța faptului că femeile sunt la fel de capabile ca bărbații să investească și să gestioneze banii într-un mod responsabil.
Informatii aditionale fabule de Alecu Donici
Alecu Donici, sau Alexandru Donici a fost un poet fabulist roman basarabean. Debuteaza cu traduceri din Puschin si Kralov. Donici a avut un deosebit spirit de observatie, criticand in fabulele sale, pe exemplul unor animale, moravurile proaste in societatea umana. In creatia sa sunt populare fabulele: Antereul lui Arvinte, Musca la arat, Racul, Broasca si stiuca, Doi câini.