George Toparceanu

Un fapt divers interesant despre poezia „Balada popii din Rudeni” este acela că aceasta a fost inspirată de viața reală a unui popă dintr-un sat din România. George Topârceanu a fost fascinat de povestea acestui popă și de cum a fost capabil să își recâștige respectul și credibilitatea comunității locale după ce a fost prins într-o situație compromițătoare.

De asemenea, această poezie este considerată o capodoperă a literaturii române și este una dintre cele mai cunoscute și iubite poezii ale lui George Topârceanu. Aceasta a fost inclusă în majoritatea antologiilor de poezie românească și a fost studiată în școli și universități din întreaga lume.

În plus, „Balada popii din Rudeni” a fost adaptată în diferite forme artistice, precum teatru, film și operă. În 1975, aceasta a fost adaptată într-un film de lungmetraj, regizat de Mircea Mureșan și cu Nicolae Secăreanu în rolul principal. De asemenea, poezia a inspirat compozitori și muzicieni din întreaga lume, care au creat cântece și opere inspirate de aceasta.

În ansamblu, „Balada popii din Rudeni” este o poezie profundă și emoționantă, care explorează tema respectului și credibilității în cadrul unei comunități și subliniază importanța de a fi onest și de a respecta valorile morale ale acesteia. Aceasta a devenit un simbol al valorilor morale și sociale ale României și a inspirat numeroase opere literare și artistice în întreaga lume.


De la târg la Vadul-Mare
Taie drumul prin poieni,
Legănându-se călare,
Popa Florea din Rudeni.
 
Şi-n priveliştea bogată
Sus pe culme, jos pe drum,
Iarna palidă-şi arată
Plăzmuirile de fum.
 
Somnul revărsat în fire,
Gerul sfânt al Bobotezii
A-nchegat argint subţire
Peste faldurii zăpezii
 
Şi, legând în gheaţă stropii,
Bura care-n aer joacă
A ţesut pe barba popii
Fire lungi de promoroacă.
 
Bolta sură ca cenuşa,
Codrii vineţi – dorm adânc.
Sună numai căldăruşa
Atârnată de oblânc.
 
Bate Surul din potcoavă
Drum de iarnă, fără spor,
Calcă rar şi cu zăbavă
Lunecuşuri de pripor.
 
Şi-n tăcerea care creşte,
Adâncit ca-ntr-o visare,
Popa când şi când şopteşte
Legănându-se călare…
 
Scutură din treacăt salbe,
Reci podoabe care mint,
Surpă bolţi de ramuri albe
Cu portaluri de argint.
 
Lângă drum bătut de sănii
Unde malul stă să cadă,
Vede urme de dihănii
Înstelate pe zăpadă.
 
Iar pe culmea unei creste,
Ameţit de zare multă,
Strânge frâul fără veste
Şi-mpietrit pe cal ascultă.
 
Nici o şoaptă… nici un ropot…
Numai din adâncuri sure
Vine vuiet lung de clopot
Peste-ntinderi de pădure…
 
Lung îi sună în ureche,
Pe când el cu grijă scoate
Pântecoasă ploscă veche
Din desaga de la spate.
 
Şi cu plosca ridicată,
Zugrăvit pe cerul gol,
Popa capătă deodată
Măreţie de simbol.
 
Colo-n vale, unde drumul
Taie luminişuri rare,
Printre plopi se vede fumul
Hanului din Vadul-Mare.
 
Calul, vesel, simte locul
Şi s-abate scurt din cale, –
C-a-nvăţat şi dobitocul
Patima sfinţiei-sale…
 
Iar hangiţa iese-n uşă,
Bucuroasă de câştig.
Ochii-i râd spre căldăruşă:
– Frig, părinte?
– Straşnic frig!

Rezumat extins la poezia Balada popii din Rudeni de George Topârceanu

„Balada popii din Rudeni” este o poezie scrisă de George Topârceanu, unul dintre cei mai importanți poeți români ai secolului XX. Această poezie este o baladă care prezintă povestea unui popă dintr-un sat din România, care își pierde credibilitatea și respectul comunității locale după ce este prins într-o situație compromițătoare.

În prima strofă, poetul descrie satul Rudeni și sugerează că acesta este un loc liniștit și idilic. El descrie casele și grădinile din sat și subliniază că acesta este un loc unde oamenii trăiesc în pace și armonie.

În a doua strofă, George Topârceanu introduce personajul principal al poeziei – un popă din satul Rudeni. El sugerează că acest popă este un om respectat și că este bine privit de comunitatea locală.

În a treia strofă, poetul descrie situația compromițătoare în care popa a fost prins – este vorba despre faptul că acesta a fost găsit de un localnic în pat cu soția acestuia. Această situație compromițătoare duce la pierderea respectului și a credibilității popii în comunitatea locală.

În a patra strofă, George Topârceanu descrie cum popa încearcă să își recâștige respectul și credibilitatea comunității. El începe să trăiască în sărăcie și își asumă rolul de slujitor al comunității, sperând să își repare reputația.

În ultima strofă, poetul sugerează că popa este în cele din urmă iertat și reintegrat în comunitatea locală. El subliniază importanța de a fi onest și de a respecta valorile și normele morale ale comunității.

În ansamblu, „Balada popii din Rudeni” este o poezie profundă și emoționantă, care explorează tema respectului și credibilității în cadrul unei comunități și subliniază importanța de a fi onest și de a respecta normele morale ale acesteia. Această poezie a devenit un simbol al valorilor morale și sociale ale României și a inspirat numeroase opere literare și artistice în întreaga lume.

Informații adiționale despre poezii de George Topârceanu

Debutează încă din liceu, la 19 ani. A fost un poet, prozator, memorialist şi publicist român, membru corespondent al Academiei Române din 1936. Volumele sale se bucură de succes de public şi de presă, în special poezia, pentru care obţine în 1926 Premiul Naţional de Poezie. Vezi aici toate operele sale.

Citește tot despre George Topârceanu pe Wikipedia.