Un fapt interesant despre poezia „Balada lui Pintea” este că aceasta a fost o sursă de inspirație pentru mulți scriitori și artiști români, care au folosit tema haiducului român în operele lor. De exemplu, sculptorul român Constantin Brâncuși a creat o serie de sculpturi inspirate de figura lui Pintea și de lupta pentru libertate și demnitate.

De asemenea, poezia a fost pusă în scenă în numeroase spectacole de teatru și adaptată pentru ecran într-un film românesc din 1977, regizat de Mircea Mureșan și cu Gheorghe Dinică în rolul lui Pintea.

În plus, poezia „Balada lui Pintea” a fost tradusă și publicată în mai multe limbi străine, cum ar fi germana, franceza, spaniola, maghiara și turca, ceea ce a contribuit la popularizarea culturii și literaturii românești în lume.

În general, poezia „Balada lui Pintea” este una dintre cele mai reprezentative creații literare ale lui George Coșbuc, care a reușit să captureze esența luptei pentru libertate și dreptate în cultura populară românească. Prin intermediul acestei poezii, autorul a reușit să creeze un portret memorabil al lui Pintea, care a devenit un simbol al curajului și al luptei împotriva opresiunii în istoria și cultura românească.


Pintea-n munte să suie,
Mândră curte zugrăvea,
Cu cătane-o d-îngrădea,
Cu frunze-o acoperea.
Numai Pintea ş-o strigat:
– Dintre voi de s-a afla,
De s-a afla careva
Să meargă la Baia Mare
După pită, după sare,
După vin din cel mai tare
Ce beau domnii la gustare.

Nimeni nu s-o mai aflat,
Numai a Pintii fârtat;
Numai el că şi-o strigat:
– Mere-oi, Pinteo, mere-oi eu,
De mi-ai da tu murgul tău,
Murguţul tău cel de vânt,
Cu coama până-n pământ;
De mi-i spune moartea ta,
Moartea ta din ce ţi-a sta?

– Moartea Pintii-i atâta-ră:
Trei grăunţă de secară,
Trei de grâu de primăvară,
La Pintea la subsuoară;
Trei grăunţe de grâu sfânt
Ş-un plumbuţ mândru de-argint,
La Pintea fără de rând.

El în Baia când o-ntrat,
Toţi băieşii l-o-ntrebat:
– Spune-ne moartea Pintii!
– Moartea Pintii nu oi spune
De mi-ai da oricât în lume.
– Spune-ne moartea Pintii,
Pă tine te-om omorî!
– Moartea Pintii-i atâta-ră:
Trei grăunţe de grâu sfânt
Ş-un plumbuţ mândru de-argint,
La Pintea fără de rând.

– Nici acela nu-i viteaz
Care dă sfat la fârtaţi.
Şi eu unul mi l-am dat
Şi capu mi l-am mâncat.

Rezumat extins la poezia Balada lui Pintea

„Balada lui Pintea” este o poezie scrisă de George Coșbuc, care prezintă povestea unui haiduc român, Pintea, care se luptă împotriva opresiunii și a nedreptății sociale în Transilvania secolului al XVIII-lea. Poezia este o baladă, un gen literar tradițional, care prezintă o poveste narativă cu o morală și o temă muzicală.

Poezia începe prin prezentarea personajului principal, Pintea, care este un haiduc celebru în munții Transilvaniei. El este cunoscut pentru curajul și abilitățile sale de luptător, dar și pentru compasiunea sa față de oamenii săraci și opriți din societate. Pintea își conduce banda de haiduci împotriva opresiunii și a abuzurilor comise de autoritățile austriece și a nobililor locali.

În a doua parte a poeziei, Pintea și banda sa se luptă împotriva armatei austriece și a nobililor locali. După o luptă grea și sângeroasă, Pintea reușește să învingă inamicul și să-i elibereze pe oamenii săraci și asupriți. În finalul poeziei, Pintea este prins și executat, dar rămâne un erou și o legendă în memoria poporului român.

În general, poezia „Balada lui Pintea” este o creație literară care transmite un mesaj important despre curaj, luptă și compasiune, dar și despre opresiunea socială și politica din Transilvania secolului al XVIII-lea. Prin intermediul acestei poezii, George Coșbuc își îndeamnă cititorii să își urmeze principiile și să lupte pentru dreptate și libertate, chiar dacă asta înseamnă să își asume riscuri și să plătească cu prețul vieții lor.

În plus, poezia „Balada lui Pintea” a fost interpretată de criticii literari ca fiind o meditație asupra identității românești și a luptei pentru libertate și demnitate în fața opresiunii și a nedreptății sociale. Prin intermediul acestei poezii, autorul a reușit să creeze un portret memorabil al lui Pintea, care a devenit un simbol al curajului și al luptei pentru dreptate în cultura populară românească.