Un fapt interesant despre poezia „Balada lui Ion Berciu” este că aceasta a fost una dintre primele poezii scrise de George Coșbuc și una dintre cele mai cunoscute și apreciate poezii ale sale. Publicată în 1895 în revista literară „Foaia pentru toți”, poezia a câștigat imediat popularitate datorită mesajului său puternic și aluziilor la lupta pentru drepturile fermierilor din Transilvania.

De-a lungul timpului, poezia „Balada lui Ion Berciu” a fost interpretată în mai multe moduri de către criticii literari și de către publicul larg, în funcție de contextul istoric și social în care a fost scrisă. Astfel, poezia a fost văzută ca un manifest pentru lupta pentru drepturile fermierilor și pentru identitatea națională a românilor, dar și ca o meditație asupra condiției umane și a luptei pentru libertate și demnitate în general.

În plus, poezia „Balada lui Ion Berciu” a fost adaptată în mai multe spectacole de teatru și filme, ceea ce a contribuit la popularizarea ei în rândul publicului larg. De exemplu, poezia a fost pusă în scenă într-un spectacol de teatru din 1970, regizat de Radu Beligan și cu Florin Piersic în rolul lui Ion Berciu, dar și adaptată pentru televiziune într-un film regizat de Mircea Mureșan.

În general, poezia „Balada lui Ion Berciu” rămâne una dintre cele mai reprezentative creații literare ale lui George Coșbuc și un simbol al luptei pentru libertate și dreptate în cultura populară românească.


Frunză verde a malinii,
Plecat-o turma Dunchii
Şi cu fratele Bercii.
Marţi stâna Dunchii o plecat,
Joi, Ion Berciu s-o-necat
La Luha, din sus de sat,
Că grea ploaie o plouat,
Izvorul s-o turburat
Şi Ion Berciu s-o-necat.
După-aceea l-o aflat
La Luha, din jos de sat.
Şi el, bietul, n-o avut
Nice pânză pe obraz,
Fără scoarţă de buhaş;
Nici scânduri de copârşeu,
Fără scoarţă de durzeu.
Numai el ş-o poruncit
Pe un fir de iarbă verde
Şi la feciori şi la fete
Să facă bine să-l ierte.
Şi soru-sa, Palaguţă
Tot să-l cânte mândru-n frunză,
Tot să-l cânte răspicat
Să se-audă peste sat
Că Ion s-o înecat.
Pe Ion că l-or jeli
Fetele cu mununile,
Nevestele cu cepsele.
Colea la Sfântă Mărie,
Vremea-i oilor să vie
Ion Berciu să rămâie.
La mormântul lui i-o pus
Trâmbiţa lui de-a dreapta
Şi fluierul de-a stânga.
Vânturi mari că şi-or sufla,
Trâmbiţa şi-a trâmbiţa,
Fluierul şi-a fluiera,
Mare jele-n lumea-a fa’.
Tot pe Ion l-o jelit
Oile cu lânile,
Mieii cu jocurile,
Berbecii cu coarnele.

Rezumat extins la poezia Balada lui Ion Berciu

„Balada lui Ion Berciu” este o poezie scrisă de George Coșbuc, care prezintă povestea unui tânăr fermier, Ion Berciu, care se luptă cu autoritățile și cu aristocrația locală pentru a-și proteja terenurile și drepturile sale.

Poezia începe prin prezentarea personajului principal, Ion Berciu, care este un fermier tânăr și muncitor, cu o familie numeroasă și cu terenuri în munții Transilvaniei. El este descris ca fiind un om cu un spirit puternic și un luptător împotriva nedreptății sociale și a opresiunii. Ion Berciu se confruntă cu presiunile autorităților și cu nobilii locali, care îi cer să cedeze terenurile sale și să plătească taxe mari.

În a doua parte a poeziei, Ion Berciu refuză să se supună autorităților și luptă împotriva acestora pentru a-și proteja proprietatea și drepturile sale. El se aliază cu alți fermieri și luptă împotriva nobililor locali, într-o serie de lupte grele și sângeroase. În finalul poeziei, Ion Berciu este prins și executat, dar rămâne un simbol al curajului și al luptei pentru dreptate în memoria poporului român.

În general, poezia „Balada lui Ion Berciu” este o creație literară profundă și sugestivă, care transmite un mesaj important despre lupta pentru libertate și dreptate în fața opresiunii sociale și politice. Prin intermediul acestei poezii, George Coșbuc își îndeamnă cititorii să își urmeze principiile și să lupte pentru drepturile lor, chiar dacă asta înseamnă să plătească cu prețul vieții lor.

În plus, poezia „Balada lui Ion Berciu” a fost interpretată de criticii literari ca fiind o meditație asupra identității românești și a luptei pentru libertate și demnitate în fața opresiunii și a nedreptății sociale. Prin intermediul acestei poezii, autorul a reușit să creeze un portret memorabil al lui Ion Berciu, care a devenit un simbol al curajului și al luptei pentru dreptate în cultura populară românească.