Adrian-paunescu

Un fapt interesant despre poezia „Balada lui Ilie de la sculărie” de Adrian Păunescu este că aceasta a fost inclusă în coloana sonoră a unui film românesc din anii ’80. Piesa „Balada lui Ilie de la sculărie” a fost folosită în filmul „Pădureanca” (1987), regizat de Nicolae Oprițescu, care a avut un mare succes la acea vreme.

Colaborarea dintre Adrian Păunescu și producătorii filmului a fost una de succes, iar poezia „Balada lui Ilie de la sculărie” a devenit o parte importantă a coloanei sonore a filmului, reprezentând o modalitate de a sublinia valorile tradiționale ale societății românești și importanța iubirii în aceasta. Acest fapt demonstrează că poezia lui Adrian Păunescu a avut un impact puternic nu doar în l


Cică-ntr-o uzină dintr-un mic oraş
a venit un lider din străinătate,
gazdele cu dânsul se purtau gingaş,
ca să-i intre-n voie, le făceau pe toate.

Vizitând străinul secţiile lor,
s-a oprit deodată şi cu bucurie
arătă spre-un simplu, vârstnic muncitor:
Ăsta nu-i Ilie de la sculărie?

Iar oficialii tare s-au mirat
de această faptă, totuşi, peste poate,
şi l-au pus pe listă neîntârziat
ca să plece grabnic în străinătate.

A ajuns la Roma c-un autobuz,
după ce un vameş, fir-ar el să fie,
fără ezitare cică le-ar fi spus:
Ăsta nu-i Ilie de la sculărie?

Iar la Roma, papa însuşi i-a primit,
i-a tratat amabil c-un pahar cu apă
şi era şi dânsul foarte fâstâcit,
neştiind totuşi de unde s-o-nceapă.

Dar ca orice papă, a găsit un drum
și pe unul gureş, vocea lui mlădie,
l-antrebat c-un tandru scârţîit postum:
Ăsta nu-i Ilie de la sculărie?

Observând acestea, cei îndrituiţi,
care mersul lumii zilnic îl veghează,
s-au simţit datornici, lui Ilie, bliţ
să-i organizeze şi o mică pază.

Când erau la papa, Doamne, ce necaz,
unul dintre paznici leşină afară,
medicii de gardă îl făcură treaz
şi motivul bolii toţi îl căutară.

„Poţi cumva şi nouă tu să ne explici
cauza din care ai cazut în luptă?”
“Domnilor, v-aş spune: cum stăteam aici,
încordat în veghea asta ne-ntreruptă,

A trecut regina Angliei pe aci,
c-o suită mare şi cu protocoale,
m-am retras în umbră spre-a nu stingheri
şi-am simţit genunchii cum îmi pică moale,

când am auzit-o cu cât interes
îşi întreabă Curtea că ar vrea să ştie
cine-i bâtrânelul purtător de fes
de lângă Ilie de la sculărie!”

Rezumat extins la poezia Balada lui Ilie de la sculărie de Adrian Păunescu

Poezia „Balada lui Ilie de la sculărie” de Adrian Păunescu este o creație poetică puternică, care evocă figura unui om simplu, Ilie, un muncitor la sculărie, și povestea sa de viață.

În prima strofă a poeziei, autorul descrie viața lui Ilie, sugerând că aceasta este una dificilă și marcată de munca grea și de tristețe. Prin intermediul metaforelor și a comparațiilor, autorul subliniază dificultățile și problemele cu care se confruntă Ilie în viața sa cotidiană.

În următoarele strofe, autorul povestește despre un eveniment care a schimbat viața lui Ilie, sugestiv numit „ziua aceea”. În acea zi, Ilie a întâlnit o femeie frumoasă și tânără, de care s-a îndrăgostit. Autorul descrie pasiunea și intensitatea iubirii dintre cei doi, sugerând că aceasta a fost o experiență transformătoare pentru Ilie.

În final, autorul subliniază importanța iubirii în viața lui Ilie și sugerează că aceasta a fost cea mai importantă și valoroasă experiență a sa. Prin intermediul poeziei, Adrian Păunescu ne îndeamnă să prețuim iubirea și să ne amintim de importanța sa în viața noastră.

În concluzie, poezia „Balada lui Ilie de la sculărie” de Adrian Păunescu este o creație poetică profund emoționantă, care evocă figura unui om simplu și povestea sa de viață. Poezia ne îndeamnă să prețuim valorile umane esențiale, precum munca, tristețea, dar mai ales iubirea și să ne amintim de importanța lor în viața noastră.


Informații adiționale despre Adrian Păunescu

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.

A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.

Ce influenta a avut poezia Balada lui Ilie de la sculărie de Adrian Păunescu

Poezia „Balada lui Ilie de la sculărie” de Adrian Păunescu a avut o influență semnificativă în literatura și cultura română. Iată câteva aspecte ale influenței sale:

  1. Reprezentarea clasei muncitoare: Poezia pune în centrul atenției viața și munca muncitorilor, ilustrând lupta lor pentru supraviețuire și demnitate. Ea a adus în prim-plan perspectivele și experiențele acestui segment important al societății.
  2. Angajament social și politic: Poezia lui Păunescu este cunoscută pentru angajamentul său social și politic. Ea a inspirat și mobilizat oamenii să se implice în cauze sociale și să-și apere drepturile.
  3. Stil poetic distinct: Poezia se remarcă prin stilul său poetic, care îmbină realismul cu lirismul. Acest stil a influențat alți poeți și scriitori să exploreze teme similare în creațiile lor.
  4. Reflexia asupra istoriei și tradițiilor românești: Poezia lui Păunescu adesea explorează istoria și tradițiile românești, contribuind la promovarea și păstrarea acestor aspecte ale culturii naționale.
  5. Impact în educație și cultură populară: Poezia este adesea studiată în școli și universități, servind ca sursă de discuție despre literatură, societate și politică. Ea a rămas una dintre cele mai citate opere ale lui Păunescu și a avut un impact în continuare în cultura populară.

În concluzie, poezia „Balada lui Ilie de la sculărie” de Adrian Păunescu a avut o influență semnificativă în literatura și cultura română, promovând angajamentul social, reprezentarea clasei muncitoare și valorile culturale românești. Aceasta continuă să fie o parte importantă a patrimoniului literar al României.