Ion-Luca-Caragiale

Un fapt interesant despre poezia „Balada” de Ion Luca Caragiale este că aceasta a fost inspirată de o poveste reală din viața sa. În 1881, Caragiale a citit în ziarul „Timpul” despre o poveste tragică de dragoste și moarte într-un sat din Dobrogea. Un tânăr și o fată s-au îndrăgostit, dar au fost împiedicați să fie împreună de familiile lor. În cele din urmă, au fost găsiți împreună și au fost uciși într-o noapte de unchiul fetei, care nu a putut tolera că aceasta a ales să fie cu tânărul respectiv.

Această poveste tragică i-a inspirat pe Caragiale să scrie „Balada”, o poezie emoționantă care a devenit una dintre cele mai populare lucrări ale sale. Poezia a fost apreciată pentru ritmul său melodic și pentru emoția puternică pe care o transmite. Ea a fost tradusă în mai multe limbi străine și a inspirat numeroase adaptări artistice, de la interpretări muzicale la adaptări cinematografice.


Sub fosforescenţa sumbră
A unui vechi candelabru,
Iată un schelet, o umbră,
Este bardul cel macabru.

Ceasul bate miez de noapte,
Şi din negre galerii
Se arată-n triste şoapte
Ai macabrului copii,

Şi s-aude ca de clopot
Un glas surd şi subteran
Resunând funebru-n ropot:
Leg an d-an, leg an van d-an!

Iar la jalnicul lor cântec,
Glas adânc, lugubre lire,
Din nou naşte ca din pântec
Şi începe să se-nspire.

Harfa lui macabră-nstrună
Şi toţi morţii se deşteaptă,
Iar băieţii împreună
Stau uimiţi, de-i vis ori faptă.

O sublimă-mprovizare
Cu accent suprauman:
„Unde-i vremea noastră oare?
Leg an d-an, leg an van d-an!

Am ajuns acum eu, bardul
Simbolist al omenirii,
Să mă uite bulevardul
În caverna părăsirii!

Cincinate! Cincinate!
Şi tu, Mirceo! Dus ni-i vacul!
Unde flori au fost rimate
Răsărit-a azi spanacul!

Căci învins-a Balamucul –
Fiica Romei e nebună! –
Şi Maimuţa şi Ciubucul
Şi-au dat mâna împreună!

Dar veni-va timpul
Gropii mele să se-nchine:
Ţara va deshide-Olimpul
Ca să intru eu cu mine!”

Rezumat extins la poezia Baladă de Ion Luca Caragiale

Balada, scrisă de Ion Luca Caragiale, este o poezie care prezintă o poveste tragică de dragoste și moarte, într-un mod melodios și captivant. Prin intermediul acestei poezii, autorul explorează tema iubirii și a pierderii și subliniază tragicul acestei experiențe.

În primele strofe, autorul descrie atmosfera sumbră și misterioasă a naturii, sugerând că se pregătește ceva rău. Apoi, se prezintă eroul poeziei, un tânăr fermecător și îndrăgostit de o fată frumoasă și inocentă, dar care este sortită să fie victimă a unei conspirații crude.

În continuare, autorul descrie faptul că tânărul și fata se întâlnesc în secret, în ciuda opoziției familiei fetei. Cu toate acestea, dragostea lor este umbrită de pericolul care îi amenință și de fatalismul căruia îi sunt supuși.

În final, autorul descrie evenimentele tragice care duc la moartea fetei și a tânărului. Conspirația este dezvăluită, iar cei doi tineri sunt înconjurați de dușmani și uciși în mod violent. Poetul subliniază durerea și disperarea celor care îi iubesc pe cei doi și sugerează că moartea lor este simbolul tragediei și pierderii inerente în iubire.

În concluzie, „Balada” este o poezie care explorează tema iubirii și a pierderii. Autorul descrie o poveste tragică de dragoste și moarte, subliniind fragilitatea și efemeritatea acestor experiențe. Poezia este o evocare captivantă a unei povesti de dragoste și moarte și sugerează importanța de a trăi viața la intensitate maximă, în ciuda pericolelor și a fatalismului.

Informatii aditionale Ion Luca Caragiale

Ion Luca Caragiale a fost un dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic și ziarist român. Citeste mai mult despre autor.