În timpul Primului Război Mondial, poezia „Balada corbilor” a devenit foarte populară în rândul soldaților români, care o recitau și cântau cu mare emoție în tranșeele de pe front. Aceasta a devenit una dintre cele mai îndrăgite poezii ale soldaților români din acea perioadă și a fost inclusă în multe antologii ale literaturii de război.
De asemenea, poezia a fost tradusă și în alte limbi, inclusiv în limba engleză, franceză și rusă, ceea ce a contribuit la popularitatea sa în afara granițelor României.
În anul 2014, poezia „Balada corbilor” a fost inclusă în programa de învățământ pentru clasele a VI-a și a VII-a din România, ca parte a studiului literaturii române. Aceasta este o recunoaștere a valorii și importanței sale în literatura română.
În plus, există o serie de adapări și interpretări moderne ale poeziei, cum ar fi versiunea rock realizată de trupa Cargo în anul 1996, care a devenit foarte populară în România și în alte țări din Europa de Est.
Posomorâţi, cu gheara lungă,
Cu pliscuri negre de oţel,
Ne-am înfruptat cât să ne-ajungă
Din prânzul marelui Măcel.
Cu patrioţii la paradă,
Amestecaţi printre eroi,
De-a valma coborâm în stradă, —
Dar nu ne ducem la război!
Când geme-n vaier lung câmpia,
Când stau întorşi spre bolta cruntă
Cei logodiţi cu veşnicia
Sub ploaia rece şi măruntă;
Când moartea seceră flămândă
Făcând mormane de eroi, —
În dosul frontului, la pândă,
Noi nu ne ducem la război!
Târziu, cu penele mânjite
De sânge negru — şi sătui,
În cuiburi calde şi ferite
Ne-mperechem şi scoatem pui
Ce s-or hrăni ca şi părinţii
Din hoituri slabe de eroi, —
Căci, soli voioşi ai suferinţii,
Noi nu ne ducem la război!
Alteţă, zvonul creşte iarăşi,
Adună-ţi ceata de eroi…
Cu moartea suntem buni tovarăşi,
Dar nu ne ducem la război!
Rezumat extins la poezia Balada corbilor de George Topârceanu
Poezia „Balada corbilor” de George Topârceanu a fost publicată pentru prima dată în 1895 în ziarul „Literatorul”. Ea a devenit una dintre cele mai cunoscute și apreciate poezii ale autorului.
Poezia este o baladă tristă, în care se descrie scena unui câmp de bătălie, unde corbii vin să se hrănească cu trupurile morților. Versurile poeziei descriu cu o puternică imagistică scene de groază, sugerând durerea și suferința pe care războiul le aduce.
Poezia „Balada corbilor” a fost apreciată pentru capacitatea sa de a ilustra teroarea și suferința din timpul războiului și pentru abilitatea autorului de a crea imagini puternice cu un impact emoțional puternic.
În timp, poezia a fost adaptată în diferite forme de artă, inclusiv în teatru, film și muzică. Ea a inspirat, de asemenea, artiști din diverse domenii, inclusiv în pictură și sculptură.
În 1965, poetul Adrian Păunescu a realizat o versiune modernă a poeziei, intitulată „Cântec de dragoste pentru călugări”, care a devenit la rândul său foarte populară în rândul cititorilor și a suscitat un interes nou pentru poezia originală a lui Topârceanu.
Astăzi, poezia „Balada corbilor” continuă să fie studiată în școli și universități, fiind considerată unul dintre cele mai importante și influente texte literare ale secolului al XIX-lea în România.
Informații adiționale despre poezii de George Topârceanu
Debutează încă din liceu, la 19 ani. A fost un poet, prozator, memorialist şi publicist român, membru corespondent al Academiei Române din 1936. Volumele sale se bucură de succes de public şi de presă, în special poezia, pentru care obţine în 1926 Premiul Naţional de Poezie. Vezi aici toate operele sale.
Citește tot despre George Topârceanu pe Wikipedia.