vasile-alecsandri

Un fapt divers interesant despre poezia „Bade Trandafir” de Vasile Alecsandri este că este inspirată dintr-un obicei popular din Bucovina, regiunea de nord-est a României, unde tinerii îndrăgostiți se întâlneau la marginea satului sub un trandafir și își declarau dragostea unul altuia. Această tradiție a fost descrisă de Alecsandri în cartea sa „Obiceiuri populare românești” și a fost sursa de inspirație pentru poezia sa. În plus, versurile cântecului lui Trandafir menționate în poezie sunt similare cu un cântec popular din Bucovina, ceea ce sugerează că Alecsandri a avut în vedere și elemente ale tradițiilor locale atunci când a scris poezia sa.


„Bade Trandafir frumos!
Vrut-ai să te-arăţi duios,
Dar te-ai arătat ghimpos
Şi din minte nu m-ai scos”.
„Vai! leliţă din cel sat!
Ce-ai cerut şi nu ţi-am dat?
Cerut-ai faguri de miere,
Eu ţi-am dat buzele mele;
Cerut-ai o viorea,
Ţi-am adus inima mea”.
„Dacă vrei dragoste-aprinsă,
Adă-mi gura neatinsă.
Şi o inimă fecioară
Ca apa de la izvoare”.

Rezumat extins la poezia Bade Trandafir de Vasile Alecsandri

„Bade Trandafir” este o poezie populară scrisă de Vasile Alecsandri, unul dintre cei mai importanți poeți români din secolul al XIX-lea. Poezia este o poveste despre un tânăr băiat care iubește o fată frumoasă, dar este respins de tatăl ei bogat și mândru. Cu toate acestea, băiatul își păstrează speranța și își exprimă iubirea prin intermediul naturii și a cântecelor sale.

Poezia începe prin prezentarea protagonistului, un tânăr băiat numit Trandafir, care iubește o fată pe nume Rozmarin. Tatăl lui Rozmarin este un om bogat și mândru, care refuză să-l lase pe Trandafir să se apropie de fiica sa. Cu toate acestea, Trandafir nu se lasă descurajat și continuă să-și exprime iubirea prin intermediul naturii și a cântecelor sale.

În următoarele strofe, poetul descrie cântecul lui Trandafir, care este plin de înțelesuri profunde și de o frumusețe poetică. Prin intermediul cântecului, Trandafir îi spune iubitei sale că este gata să renunțe la toate bogățiile lumii pentru a fi cu ea. În același timp, cântecul sugerează că iubirea este cea mai importantă valoare din viață.

În strofele următoare, poetul descrie natura din jurul lui Trandafir, care îi simte suferința și îi răspunde cu frumusețea sa. De asemenea, poetul sugerează că natura este singura prietenă a lui Trandafir și îi oferă alinare în suferință. În cele din urmă, poetul sugerează că Trandafir este un simbol al iubirii neîmpărtășite și că suferința lui este universală și veșnică.

În concluzie, „Bade Trandafir” este o poezie emoționantă despre iubirea neîmpărtășită și despre frumusețea naturii care ne înconjoară. Poezia sugerează că iubirea este cea mai importantă valoare din viață și că natura ne poate oferi alinare în momentele de suferință. Prin intermediul personajului său, Trandafir, poetul reușește să exprime trăirile universale ale sufletului uman.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.