Otilia Cazimir

Fapte diverse despre poezia „Băbuţa” de Otilia Cazimir:

  • Poezia „Băbuţa” este una dintre cele mai populare poezii pentru copii din literatura română. Ea a fost publicată pentru prima dată în volumul „Poveşti în versuri pentru copii”, apărut în 1935.
  • În poezie, băbuţa este descrisă ca fiind o femeie bătrână, dar plină de energie şi de bunătate, care face multe fapte bune pentru copiii din satul ei.
  • De-a lungul timpului, poezia „Băbuţa” a fost adaptată pentru diverse spectacole pentru copii, precum piese de teatru sau spectacole de marionete.
  • Otilia Cazimir, autoarea poeziei, a fost o scriitoare şi poetă română, cunoscută în special pentru operele sale destinate copiilor. Ea a fost distinsă cu premiul de stat pentru literatură în 1964.
  • Poezia „Băbuţa” este considerată un exemplu de literatură pentru copii care promovează valorile pozitive, precum bunătatea, generozitatea şi compasiunea.

E primăvară?
Pe uşa strâmbă a căsuţei afumate,
O babă a ieşit pe-afară
Cu şalul vechi în spate.

Când s-a topit omătul din ogradă?
E-un firişor de iarbă pe cărare,
Ori i se pare?
De n-ar durea-o trupul cum o doare,
S-ar apleca să-l vadă…

Întinde mâna searbădă şi rece,
Să prindă-n ea bănuţii calzi de soare,
Pomana primăverii care trece.
Şi râde-n tihnă… şi-a adus aminte
De-un nepoţel cuminte.

Şi pentru că i-e cald la mâini
Cum nu i-a fost de-atâtea săptămâni,
Zburătăceşte-n treacăt o găină.
Aruncă o privire spre fereşti
Şi, mărunţică, trece drumul la vecină,
Ca să mai afle veşti…

Rezumat extins la poezia Băbuţa de Otilia Cazimir

„Băbuţa” este o poezie scrisă de Otilia Cazimir, publicată pentru prima dată în volumul „Poezii pentru copii” din 1938.

Poezia descrie o băbuţă bătrână și săracă, care trăiește singură într-o colibă și care își petrece zilele îngrijindu-și grădina și hrănind păsările. Copiii din sat o consideră o femeie ciudată și o evită, dar la moartea ei, toți se gândesc cu recunoștință la inima bună pe care o avea și la faptul că îi făcea mereu fericiți oferindu-le flori și povești.

Poezia tratează teme importante precum singurătatea, bătrânețea, sărăcia și înțelegerea față de cei diferiți, încurajând compasiunea și înțelegerea pentru persoanele care sunt marginalizate sau neglijate de societate.

Structura poeziei constă în opt strofe de câte patru versuri fiecare, în rima împerecheată. Limbajul poetic este simplu și accesibil, însă transmite un mesaj puternic și emoționant.

Informații adiționale la poezii de Otilia Cazimir

Otilia Cazimir a fost o scriitoare, poetă, traducătoare și publicistă română, fiind cunoscută ca autoare de versuri pentru copii. Opera sa a fost rezumată în termenii următori: „lirică elegiacă, sentimentalistă și discret umoristică”.

Afla mai mult despre Otilia Cazimir pe Wikipedia