vasile-alecsandri

Un fapt divers interesant despre poezia „Baba şi moşneagul” de Vasile Alecsandri este că aceasta a fost scrisă în anul 1843, la vârsta de doar 19 ani. Poezia a fost inclusă într-o colecție intitulată „Poezii populare moldoveneşti”, iar succesul său a contribuit la consolidarea poziției lui Alecsandri ca unul dintre cei mai importanți poeți și dramaturgi ai literaturii române.

În plus, poezia „Baba şi moşneagul” este considerată una dintre primele creații ale literaturii române care utilizează versurile populare și care își propune să captureze într-un mod autentic viața din mediul rural. Vasile Alecsandri a fost unul dintre pionierii romantismului românesc, iar această poezie reprezintă o dovadă a interesului său pentru folclor și pentru viața rurală.

De-a lungul timpului, poezia a fost adaptată în diferite forme artistice, inclusiv în teatru, operetă și film. De exemplu, în anul 1973, poezia a fost adaptată într-un film de animație intitulat „Baba şi moşneagul”, regizat de Ion Popescu-Gopo, care a obținut premiul Oscar pentru cel mai bun scurtmetraj de animație.

În concluzie, poezia „Baba şi moşneagul” de Vasile Alecsandri este o lucrare importantă în literatura română, care a marcat începutul utilizării versurilor populare în poezia românească și care a contribuit la consolidarea poziției lui Alecsandri ca unul dintre cei mai mari poeți români.


„Fost-ai, leleo, când ai fost
Ş-ai rămas un lucru prost”.
„Fost-ai, badeo, om voinic
Ş-ai rămas om de nimic”.
„Avuşi, leleo, floricele
Ş-acum ai zbârceli pe piele”.
„Avuşi, badeo, ochii dârji
Ş-acum eşti cu trupu-n cârje”.
„Fost-ai, leleo, cu lipici
Ş-ai rămas cu fugi de-aici”.
„Fost-ai, badeo, om vioi
Ş-ai ajuns chiar un strigoi”.

Rezumat extins la poezia Baba şi moşneagul de Vasile Alecsandri

„Baba şi moşneagul” este o poezie a lui Vasile Alecsandri, care prezintă două personaje principale, o bătrână și un bătrân, care își spun unul altuia minciuni despre viața lor. Poezia este scrisă în versuri populare și prezintă un tablou satiric al vieții din mediul rural.

În prima parte a poeziei, baba și moșneagul se întâlnesc și își spun unul altuia minciuni despre averile lor. Baba spune că are atât de multe găini, încât nu poate număra ouăle, iar moșneagul răspunde spunând că el are o așa de mare livadă, încât are nevoie de o săptămână pentru a merge prin ea.

În a doua parte a poeziei, baba și moșneagul își spun minciuni despre vârsta lor. Baba spune că este mai tânără decât moșneagul, dar că și-a ascuns tineretea sub o căciulă. Moșneagul răspunde spunând că el este mai tânăr decât baba, dar că și-a ascuns tineretea sub barba sa albă.

În finalul poeziei, cei doi își iau rămas bun unul de la celălalt, afirmând că se simt mai tineri și mai sănătoși pentru că și-au spus aceste minciuni.

„Baba şi moşneagul” este o poezie care explorează tema minciunii și a imaginației exagerate. Vasile Alecsandri folosește versurile populare și personajele comice pentru a critica atât societatea rurală, cât și oamenii înșiși pentru obiceiul de a spune minciuni și a exagera adevărul.

Poezia a devenit una dintre cele mai cunoscute și iubite lucrări ale lui Vasile Alecsandri, fiind adesea prezentată în manualele școlare și fiind considerată o capodoperă a poeziei populare. În general, „Baba şi moşneagul” este privită ca o poezie ușoară și amuzantă, dar care conține și o critică profundă la adresa minciunii și a auto-iluzionării.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.