vasile-alecsandri

Un fapt interesant despre poezia „Baba şi fata” de Vasile Alecsandri este că ea este una dintre cele mai cunoscute și apreciate poezii din literatura română. Poezia a fost scrisă în 1852 și a fost inclusă în volumul „Doine și Lăcrămioare”, care a fost publicat în același an.

„Poezia baba și fata” a devenit unul dintre cele mai populare texte ale lui Vasile Alecsandri, fiind prezentă în multe manuale școlare și fiind studiată în școli și universități din România. Ea a fost, de asemenea, adaptată pentru teatru și pentru alte forme de expresie artistică, inclusiv pentru film.

Poezia a fost tradusă în mai multe limbi străine și a devenit un simbol al dragostei și al curajului în fața convențiilor sociale. Ea subliniază importanța iubirii adevărate și a libertății de a alege propriul destin, indiferent de opoziția celor din jur.


Sub răchita rămurată
Şede o babă supărată
Şi-mprejur iarba-i uscată!
Ce-a fost verde a veştezit,
Ce-a fost dulce a amărât,
Ce-a fost vesel s-a mâhnit!
Pe sub lunca înverzită
Trece-o fată înflorită
Şi de fluturi urmărită.
Ce-a fost veşted înverzeşte,
Ce-i amar se îndulceşte,
Ce-i mâhnit se-nveseleşte.

Rezumat extins la poezia Baba şi fata de Vasile Alecsandri

Poezia „Baba şi fata” de Vasile Alecsandri descrie o scenă rurală, în care o bătrână își îndeamnă fiica să se căsătorească cu un tânăr bogat, deși fiica iubește un băiat sărac.

Poezia începe cu o descriere a bătrânei, care își sfătuiește fiica să se mărite cu un tânăr bogat și îi promite bogății și putere în societate. Fiica însă îi spune mamei sale că ea îl iubește pe un băiat sărac și nu vrea să renunțe la el.

În continuare, poezia descrie dezamăgirea bătrânei și încercările sale de a-și convinge fiica să se căsătorească cu tânărul bogat. Ea îi promite că îi va face o rochie nouă și îi va oferi daruri scumpe, dar fiica îi spune că nu poate renunța la dragostea sa pentru băiatul sărac.

Poezia se încheie cu o înțelegere între cele două femei. Bătrâna își dă seama că dragostea fiicei sale este mai importantă decât bogăția și îi spune să se căsătorească cu băiatul sărac, încurajând-o să-și urmeze inima.

În această poezie, Vasile Alecsandri explorează tema dragostei adevărate și a sacrificiului pentru aceasta, contrastând cu dorința de putere și bogăție. El subliniază importanța libertății de a alege și de a urma propriile sentimente și idealuri, chiar și în fața opoziției celor din jur.

Poezia „Baba și fata” de Vasile Alecsandri este o meditație asupra valorilor autentice și asupra modului în care acestea pot fi influențate și determinate de factorii sociali și economici. În același timp, poezia este o pledoarie pentru dragostea sinceră și pentru libertatea de a urma propria cale în viață.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.