A fost odată un vânător foarte meşter. El îşi pusese de gând a scoate din fiul său un vânător de să se ducă vestea; dară n-avu parte să-şi împlinească pofta inimei, căci muri, rămâind fiu-său mic.
Petre Ispirescu
Petre Ispirescu (1830-1887) a fost un important folclorist și scriitor român din secolul al XIX-lea. El s-a născut la București și și-a petrecut mare parte a vieții sale în capitala românească, strângând și înregistrând basme și povestiri populare din toate regiunile României.
Opera lui Ispirescu cuprinde volume de basme și povești populare, care au devenit clasice ale literaturii pentru copii. El a adunat și adaptat sute de basme românești, contribuind astfel la păstrarea tradiției populare românești. Printre cele mai cunoscute opere ale sale se numără „Legende sau basmele românilor” și „Povești populare românești”.
Petre Ispirescu a fost, de asemenea, un om de cultură activ, implicându-se în viața culturală și socială a vremii sale. El a fost unul dintre fondatorii primei biblioteci publice din București și a organizat serii de conferințe și lecturi publice, contribuind astfel la educarea și culturizarea populației.
Ispirescu a fost, de asemenea, un om al drepturilor și libertăților. El a luptat pentru libertatea presei și a opiniei publice și a susținut cauze precum abolirea sclaviei și emanciparea femeilor.
În concluzie, Petre Ispirescu a fost un important folclorist și scriitor român din secolul al XIX-lea, cunoscut pentru colecționarea și adaptarea de basme și povești populare românești. El a contribuit la păstrarea tradiției populare românești și a fost activ în viața culturală și socială a vremii sale. Ispirescu a luptat pentru drepturile și libertățile oamenilor și a susținut cauze precum libertatea presei și emanciparea femeilor. Opera sa literară a avut un impact important în literatura și cultura română și a influențat generații întregi de scriitori și cititori.
Ţugulea fiul unchiaşului şi al mătuşei de Petre Ispirescu
A fost odată un moş şi o babă. Ei erau săraci de n-aveau după ce bea apa. Când mălai aveau, n-aveau sare; când aveau sare şi mălai, n-aveau legumă.
Zâna zânelor de Petre Ispirescu
A fost odată un împărat mare şi puternic, şi el avea trei feciori. Făcându-se mari, împăratul se gândi fel şi chipuri cum să facă să-şi însoare copiii ca să fie fericiţi.
Zâna munţilor de Petre Ispirescu
A fost odată un împărat foarte viteaz; toate împărăţiile de prinprejurul împărăţiei sale îi cerea sfaturi: atâta era de drept şi înţelept.
Voinicul cel fără de tată de Petre Ispirescu
A fost un împărat ş-o împărăteasă. Ei aveau numai o fată şi o păzea ca lumina ochilor lor. Ea n-avea voie să iasă nici până în grădină fără dădaca ei.
Voinicul cel cu cartea în mână născut de Petre Ispirescu
A fost odată o babă şi un unchiaş. Ei până la vreme de bătrâneţe nu avură nici un copil. Ce nu făcură? Ce nu dreseră?
Sarea în bucate de Petre Ispirescu
A fost odată un împărat. Acest împărat avea trei fete. Rămânând văduv, toată dragostea lui el şi-o aruncase asupra fetelor.
Înşir-te mărgăritari de Petre Ispirescu
A fost odată un fecior de boier mare, şi după ce cutreierase ţările, răzbătând prin toate unghiurile, se întorcea la moşia sa.
Ileana Simziana de Petre Ispirescu
A fost odată un împărat. Acel împărat mare şi puternic bătuse pe toţi împăraţii de prinpregiurul lui şi-i supusese…
Prâslea cel voinic şi merele de aur de Petre Ispirescu
Era odată un împărat puternic şi mare şi avea pe lângă palaturile sale o grădină frumoasă, bogată de flori şi meşteşugită nevoie mare!