Omul de piatră. A fost odată un împărat şi o împărăteasă, amândoi tineri şi frumoşi, dar nu făceau copii. Într-o zi, veni la împăratul un arap buzat şi-i zise:
– Să trăieşti, luminate împărate! Am, auzit că împărăteasa nu face copii şi am adus buruieni pe care, cum le-o bea, rămâne grea.
Nicolae Filimon
Nicolae Filimon (1819-1865) a fost un important scriitor și publicist român din secolul al XIX-lea. El s-a născut la București și și-a petrecut mare parte a vieții sale în capitala românească, fiind activ în viața culturală și politică a vremii sale.
Opera lui Filimon cuprinde nuvele, romane, publicistică și teatru. El a abordat subiecte precum viața și obiceiurile poporului român, istoria României și lupta pentru independență, precum și problemele sociale și politice ale vremii sale.
Printre cele mai cunoscute opere ale lui Filimon se numără romanul „Ciocoii vechi și noi”, care a devenit un clasic al literaturii române, și nuvela „Moara cu noroc”, care a fost adaptată în diverse producții de teatru și film. El este apreciat pentru abilitatea de a crea personaje realiste și pentru capacitatea sa de a evoca atmosfera și obiceiurile din societatea românească din secolul al XIX-lea.
În publicistică, Filimon a fost activ în presa vremii sale și a susținut cauze precum lupta pentru independență și modernizarea României. El a fost un critic acerb al regimului politic și a susținut libertatea presei și a opiniei publice.
Nicolae Filimon a fost unul dintre cei mai importanți scriitori și publiciști ai vremii sale, contribuind la dezvoltarea literaturii și culturii române și la formarea unei identități naționale puternice. Opera sa literară a avut un impact important în literatura și cultura română și a influențat generații întregi de scriitori români.
În concluzie, Nicolae Filimon a fost un important scriitor și publicist român din secolul al XIX-lea, cunoscut pentru operele sale literare precum romanul „Ciocoii vechi și noi” și nuvela „Moara cu noroc”. El a fost activ în viața culturală și politică a vremii sale și a susținut cauze precum lupta pentru independență și modernizarea României. Opera sa literară a avut un impact important în dezvoltarea literaturii și culturii române și a influențat generații întregi de scriitori români.
Omul de flori cu barba de mătase sau povestea lui Făt-Frumos
Povestea „Omul de flori cu barba de mătase” sau „Povestea lui Făt-Frumos” este una dintre cele mai cunoscute povestiri românești. Ea a fost strânsă și transcrisă de către Petre Ispirescu în volumul „Legende sau basmele românilor” și relatează aventurile unui tânăr curajos, Făt-Frumos, care se îndrăgostește de o frumoasă prințesă răpită de un vrăjitor rău. …
Roman Năzdrăvan, Nicolae Filimon
A fost odată ca niciodată, daca n-ar fi, nici că s-ar povesti; când să potcovea purecele cu nouă sute nouăzeci şi nouă oca de fier, şi tot da cu spatele de cer; linguriţă scurtă pe gura cui n-ascultă.