Era pe vremea când purtau
Cocoanele niște turnuri
Ș-un malacof piramidal
Și alte multe umpluturi…
Ion Luca Caragiale
Ion Luca Caragiale (1852-1912) este unul dintre cei mai cunoscuți scriitori și dramaturgi români, care a lăsat o amprentă profundă în literatura română. El s-a născut în Ploiești și a urmat studii la Colegiul Național „Sfântul Sava” din București și la Universitatea din Berlin.
Opera literară a lui Caragiale este una dintre cele mai importante și influente din literatura română. În proza sa, el a abordat teme precum corupția, ipocrizia și răutatea umană, creând personaje memorabile și satirizând societatea românească a vremii sale. Printre cele mai cunoscute opere ale sale se numără nuvelele „Dănilă Prepeleac”, „Păcală”, „D-ale carnavalului” sau „Conu Leonida față cu reacțiunea”.
În teatrul său, Caragiale a abordat teme politice și sociale, satirizând elitele politice și culturale ale vremii sale. Printre cele mai cunoscute piese ale sale se numără „O scrisoare pierdută”, „D-ale carnavalului”, „O noapte furtunoasă” sau „Năpasta”.
Ion Luca Caragiale a fost și un jurnalist prolific, contribuind la numeroase publicații literare și politice. El a fost un susținător al mișcării naționale românești și a luptat pentru independența și modernizarea României.
Opera lui Ion Luca Caragiale a avut un impact profund în dezvoltarea literaturii și culturii române. El a fost un pionier al realismului literar și al satirei în România și a influențat generații întregi de scriitori români. Caragiale a fost, de asemenea, un model pentru oamenii politici din România, care au adoptat atitudini mai critice și mai responsabile față de problemele societății românești.
În concluzie, Ion Luca Caragiale este unul dintre cei mai importanți scriitori și dramaturgi români, care a lăsat o amprentă profundă în literatura și cultura română. Opera sa literară, care cuprinde proză, teatru și publicistică, este o reflecție a tradițiilor și valorilor culturii române, satirizând societatea românească și provocând oamenii să ia atitudine față de problemele lor. Caragiale a influențat generații întregi de scriitori și oameni politici și rămâne un simbol important al literaturii și culturii române.
Grația domniței de Ion Luca Caragiale
Tânăra Domniţă a încălecat:
Pentru prima oară merge la vânat,
Cu-al ei mire june, tocmai sus în munte,
Să vâneze ciute, cerbi cu coarne-n frunte.
Elegie de Ion Luca Caragiale
Sărac, fără putere
În lume sunt ursit
Prin valuri de durere
Să trec necontenit!
Idilă de Ion Luca Caragiale
Ia vezi toanta de Mărie,
Ce gătită-i! Cum și-a dat
Pe obraz cu rumenie
Şi pe cap cu alifie:
Glic de Ion Luca Caragiale
Face gâtul sticlei glic!
Draga mea, eşti un simbol;
Zâmbetu-ţi e raiul gol…
Tu eşti mare, eu sunt mic.
Iarna de Ion Luca Caragiale
Negreşit că, sus în ceruri
Soarele fiind aprins,
Nu se simte frigul, gerul
În curând de Ion Luca Caragiale
Un fapt interesant despre poezia „În curând” de Ion Luca Caragiale este că aceasta a fost scrisă într-o perioadă în care România se confrunta cu schimbări semnificative în societate și în literatură.
În gondolă de Ion Luca Caragiale
La San Marco în piaţă,
Dulce curge-n carnaval,
Ca un vis, a noastră viaţă
Lin şopteşte-al mării val.
Odă copilului de lui Amor sau Eros de Ion Luca Caragiale
Umbli hoinărind prin lume
ca un orb, la ochi legat,
Şi de câtă vreme-acuma
pe la mine n-ai mai dat!
Erato, scapă-mă! de Ion Luca Caragiale
Icoană din ramă,
Când glasu-mi te cheamă,
Tu vino și ia-mă.