A fost ce-a fost, dacă n-ar fi fost, nici nu s-ar povesti. A fost odată o văduvă săracă de nici muştele.
Ioan Slavici
Ioan Slavici (1848-1925) este unul dintre cei mai importanți scriitori români din secolul al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. El s-a născut într-un sat din Transilvania și a urmat studii de drept la Universitatea din Viena.
Opera literară a lui Ioan Slavici este bogată și variată, cuprinzând proză, dramaturgie și publicistică. În proza sa, Slavici s-a concentrat asupra descrierii vieții rurale și a condiției țăranilor, abordând teme precum justiția, corupția, răzbunarea și iubirea. Printre cele mai cunoscute opere ale sale se numără romanele „Mara” și „Popa Tanda”, nuvelele „Moara cu noroc”, „Armașul bălan”, „Scormon” sau „Pădureanca”.
În teatrul său, Slavici a abordat teme politice și sociale, precum corupția în politică sau condiția țăranilor și muncitorilor. Printre cele mai cunoscute piese ale sale se numără „Uz de abateri”, „Moșul”, „Păcat” sau „Fata babei și fata moșului”.
Ioan Slavici a fost și un jurnalist prolific, contribuind la numeroase publicații literare și politice. El a fost fondatorul și redactorul revistei „Dreptatea”, care a promovat reformele sociale și politice în România.
În plus, Ioan Slavici a fost un om politic activ, luptând pentru reforme democratice în România și fiind membru al Parlamentului României în anii 1899-1900 și 1911-1912.
Opera lui Ioan Slavici a avut un impact important în dezvoltarea literaturii și culturii române. El a fost un pionier al realismului literar în România și a abordat teme sociale și politice sensibile, contribuind la conștientizarea problemelor societății românești. Slavici a fost, de asemenea, un model pentru generațiile ulterioare de scriitori români.
În concluzie, Ioan Slavici este unul dintre cei mai importanți scriitori și jurnaliști români din secolul al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. Opera sa literară bogată și variată, care cuprinde proză, dramaturgie și publicistică, este o reflecție a tradițiilor și valorilor culturii române. Slavici a fost un om politic activ și un pionier al realismului literar în România, contribuind la dezvoltarea societății românești într-o perioadă importantă din istoria țării.
Petrea prostul de Ioan Slavici
A fost odată un om care era bogat de nu-şi mai ţinea seama bogăţiilor. Avea ogradă largă …
Pestele pe brazda de Ioan Slavici
A fost odata un mos si-o baba, si apoi a fost inca un mos si inca o baba, adeca de doua ori cate un mos si tot de doua ori cate o baba, cu totii impreuna
Narodul curtii de Ioan Slavici
A fost odata un imparat, si acesta tinea in curtea lui un om foarte glumet, care totdeauna, dar mai ales pe timpul mancareu, ul desfata…
Ioanea mamei de Ioan Slavici
A fost odata un om, si omul acesta avea un copil.
Dintre sapte, acesta era al saptelea, adeca ursit la nastere ca sa fie om norocos
Doi frați buni – poveste de Ioan Slavici
Au fost odata doi frati care traiau sub stapanirea tatalui lor in buna intelegere. Cel mai mare plugarea, iar cel mai mic pastorea.
Băiet sărac – poveste de Ioan Slavici
A fost odată o văduvă săracă de nici muştele nu stăteau la casa ei, şi văduva asta avea doi copii…
Zâna Zorilor de Ioan Slavici
A fost ce-a fost: dacă n-ar fi fost nici nu s-ar povesti. A fost odată un împărat, – un împărat mare şi puternic; împărăţia lui era atât de mare, încât nici nu se ştia unde se începe şi unde se sfârşeşte.
Stan Bolovan de Ioan Slavici
Au fost odată, într-o margine de sat, un om, pe nume Stan, şi muierea lui. Ea era tristă mereu şi degeaba încerca soţul ei să afle de ce, că ea nu voia să-i spună, căci, zicea ea, avea să fie şi el trist dacă află.
Spaima zmeilor de Ioan Slavici
A fost odată ce-au fost; a fost un om şi-o femeie, bărbat şi muiere, oameni de treabă, el bun şi ea cuminte, încât li se dusese vestea că trăiesc bine şi toţi se bucurau când treceau pe la casa lor.