Singurătate de Grigore Vieru
Grigore Vieru
Grigore Vieru (1935 – 2009) a fost un poet și scriitor moldovean, considerat una dintre cele mai importante personalități literare ale secolului XX din Republica Moldova. Născut în satul Pererîta din regiunea Cernăuți, Grigore Vieru și-a petrecut copilăria într-o familie de țărani. A absolvit Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Chișinău și și-a început cariera ca profesor de limba și literatura română. Pe aceasta pagina vei gasi o lista mare de poezii de Grigore Vieru.
Aici găsesti poezii despre copilărie de Grigore Vieru.
Vieru a publicat numeroase volume de poezie și proză, fiind cunoscut în special pentru poezia sa lirică, care se concentrează pe teme precum dragostea, natura și identitatea națională. A fost distins cu numeroase premii literare, printre care Premiul Național pentru Literatură „Mihai Eminescu” și Premiul de Stat al Republicii Moldova.
Vieru a fost, de asemenea, un apărător fervent al limbii române și a luptat pentru promovarea și păstrarea tradițiilor culturale și folclorice ale poporului său. El a fost considerat un simbol al identității și al unității naționale pentru poporul moldovean.
Pe lângă activitatea sa literară, Grigore Vieru a fost și un activist pentru drepturile omului și pentru democrație în Moldova, făcând parte din Mișcarea de Eliberare Națională. De-a lungul vieții sale, a susținut diversiunea culturală și a sprijinit tinerii scriitori și artiști din Republica Moldova. Vieru a murit într-un accident de mașină în 2009, iar de atunci a fost comemorat ca un simbol al culturii și al patriotismului moldovenesc.
Au fost scrise numeroase poezii de Grigore Vieru, îndrăgite și apreciate de publicul său. Printre cele mai populare se numără „Mama„, „Pădure, verde pădure„, „Tu, iarbă, tot ai mamă?„, „Vino, înălțime, vino”, „Cine m-a făcut om mare” și „Mărul„.
1 Iunie de Grigore Vieru
1 Iunie de Grigore Vieru
Decebal de Grigore Vieru
Decebal de Grigore Vieru
Din dacic neam faci parte,
Din neamul brav şi sfânt.
Ca Decebal, de moarte
Să nu te temi nicicând.
Farfuria zburătoare de Grigore Vieru
Farfuria zburătoare de Grigore Vieru
Peste nucul din grădină,
Misterioasă,
Trece-o tainică lumină,
Misterioasă.
Biblioteca de rouă de Grigore Vieru
Biblioteca de rouă de Grigore Vieru
Frate,
Am văzut ţări bogate
În care-aş fi rămas
La fel de sărac.
Lună, lună nouă! de Grigore Vieru
Lună, lună nouă! de Grigore Vieru
Lună, lună nouă!
Uite flori cu rouă!
Una, două, trei,
Rupe câte vrei!
Casă nouă de Grigore Vieru
Casă nouă de Grigore Vieru
Nuca de Grigore Vieru
Nuca de Grigore Vieru
Patru fraţi
Îngemănaţi
Prinşi la joc
Într-un cojoc.
Nucul de Grigore Vieru
Mesajul poeziei Nucul de Grigore Vieru subliniază legătura profundă dintre om și natură, reflectând asupra vieții, creșterii și continuității
A, iubite, a de Grigore Vieru
A, iubite, a de Grigore Vieru
– A, iubite, a,
Mai spune-mi ceva,
Că mi-i drag să-mi spui
Ce nu ştiu, drag pui,
Că mi-i drag să-ascult
De dragoste mult,
Haide, spune-mi cum se
Iubesc păsările.