Grigore Vieru poezii despre copilarie

Un fapt divers interesant despre poezia „Autobiografică” de Grigore Vieru este că aceasta a fost scrisă în timpul perioadei de cenzură comunistă din Moldova, în care libertatea de exprimare și de gândire erau puternic restricționate. Deși poezia are un ton meditativ și introspectiv, ea transmite un mesaj puternic și universal despre importanța autenticității și a valorilor morale și spirituale în viața umană.

Grigore Vieru a fost unul dintre cei mai importanți poeți ai literaturii moldovenești, iar poezia „Autobiografică” a devenit una dintre cele mai cunoscute și mai apreciate creații literare ale sale. Ea a fost inclusă în multe antologii și manuale școlare, fiind considerată o operă literară emblematică a culturii moldovenești și a valorilor universale ale autenticității și identității umane.

De-a lungul carierei sale literare, Grigore Vieru a luptat pentru libertatea de exprimare și pentru promovarea valorilor culturale și spirituale ale Moldovei. Poezia „Autobiografică” reprezintă un exemplu elocvent al acestui demers, fiind o creație poetică profundă și emoționantă care rămâne în continuare una dintre cele mai importante și influente lucrări ale literaturii moldovenești.


Mama mea viaţa-ntreagă
A trăit fără bărbat.
Singurei eram în casă
Ploi cu grindină când bat.

Mama mea viaţa-ntreagă,
Stând la masă, ea şi eu,
Se aşează între mine
Şi Preabunul Dumnezeu.

Oh, şi crede-aşa într-însul,
Că-n albastru văzul ei
Chipul Lui de pe icoană
Se străvede sub scântei.

Şi eu ţin atât la mama,
Că nicicând nu îndrăznesc
Dumnezeul din privire
Să mă vâr să-l mâzgălesc.

Rezumat extins la poezia Autobiografică de Grigore Vieru

Poezia „Autobiografică” scrisă de Grigore Vieru este o meditație profundă asupra propriei vieți și asupra sensului acesteia. Poezia începe cu o întrebare retorică, sugerând că autorul își analizează viața și încearcă să își găsească locul în lume. El explorează tema identității și a autenticității umane, sugerând că acestea sunt lucrurile care ne definesc și ne fac să ne simțim cu adevărat vii.

Autorul își exprimă dorința de a fi recunoscut ca un om autentic și sincer, sugerând că acesta este cel mai important lucru în viață. El subliniază importanța valorilor morale și spirituale, precum iubirea, curajul, adevărul și libertatea, sugerând că acestea sunt lucrurile care ne pot face să ne simțim cu adevărat împliniți și fericiți.

Poezia „Autobiografică” este o creație poetică profundă și meditativă, care explorează teme universale și profunde despre identitate, autenticitate și sensul existenței umane. Grigore Vieru reușește să transmită cititorului o imagine puternică a importanței valorilor morale și spirituale în viața umană, subliniind că acestea sunt lucrurile care ne pot face să ne simțim cu adevărat vii și împliniți.

Această poezie a devenit una dintre cele mai apreciate și mai cunoscute creații literare ale literaturii române, fiind inclusă în multe antologii și manuale școlare. Ea a fost interpretată și adaptată în diferite forme artistice, cum ar fi muzica sau teatrul, fiind considerată o operă literară emblematică a culturii române și a valorilor universale ale identității și autenticității umane.


Informatii aditionale despre Grigore Vieru

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Grigore Vieru pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Grigore Vieru pe Wikipedia.

Grigore Vieru a fost un poet român din Republica Moldova. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Printre cele mai populare poezii: Nu am, moarte, cu tine nimic, Scrisoare din Basarabia, Mama, Cămășile, Mulțumim pentru pace, Tu iarbă, tot ai mamă?, Făptura mamei, Eminescu, Buzele mamei, Vreme de război.