Adrian-paunescu

Un fapt interesant despre poezia „Aud că lumea vinde cărămidă” de Adrian Păunescu este că aceasta a fost interpretată de către mai mulți artiști români. Printre cei mai cunoscuți interpreți ai acestei poezii se numără Alexandru Andrieș, care a înregistrat o variantă muzicală a poeziei pe albumul său „Cântece de dragoste și libertate” (1998), și Pasărea Colibri, care a inclus versurile în cântecul „Ploaia care va veni” de pe albumul său „Strada Popa Nan” (1992).

De asemenea, poezia „Aud că lumea vinde cărămidă” a fost inclusă și în spectacolul teatral „Kamikaze” al lui Ion Caramitru, care a avut premiera în 2006. Spectacolul, care a fost o critică socială puternică a societății românești contemporane, a folosit poezia lui Adrian Păunescu ca parte integrantă a mesajului artistic și politic al spectacolului.

Aceste interpretări și folosiri ale poeziei „Aud că lumea vinde cărămidă” demonstrează impactul puternic al poeziei lui Adrian Păunescu și puterea sa de a transmite mesaje sociale și politice puternice.


Altar curat și unică femeie,
Descoperirea mea pentru o viață,
De tine gândul meu nu se dezvață
Și niciun drum al meu nu se încheie.

Aud că lumea vinde cărămidă
Pentru cavouri, ca și pentru case,
Tu, chip al frumuseții credincioase,
Nu sta, ca în niciuna să ne-nchidă.

Eu te iubesc adeseori cu ură,
Că nu mi-ai fost nici mână, și nici soră,
Ci o străină pe care-o adoră
Singuratatea mea, ce nu se-ndură.

Abia te uit, cum ești, când ești fierbinte,
Și mai fierbinte mi te-aduc aminte.

Rezumat extins la poezia Aud că lumea vinde cărămidă de Adrian Păunescu

Poezia „Aud că lumea vinde cărămidă” de Adrian Păunescu este o creație poetică puternică, care ne avertizează asupra riscurilor și problemelor economice și sociale cu care ne confruntăm în societatea modernă.

În prima strofă a poeziei, autorul descrie modul în care lumea se concentrează prea mult pe valorile materiale, pe bani și profit, ignorând valorile umane esențiale precum prietenia și iubirea. Prin intermediul unui limbaj poetic sugestiv și a unor metafore puternice, autorul subliniază că, în fața presiunii economice și sociale, oamenii tind să-și piardă umanitatea și să-și sacrifice valorile personale pentru a obține succes și prosperitate.

În următoarele strofe, autorul ne îndeamnă să fim atenți și să nu ne lăsăm absorbiți de obsesia banilor și a succesului. Prin intermediul poeziei, Adrian Păunescu ne avertizează că, dacă ne concentram prea mult pe valori materiale și profit, vom pierde contactul cu valorile umane esențiale și ne vom transforma în mașini fără sentimente și umanitate.

În final, autorul subliniază importanța solidarității și a unității în fața presiunilor economice și sociale și ne îndeamnă să nu ne lăsăm împărțiți de interese personale sau deși puterea banilor. Prin intermediul poeziei, Adrian Păunescu ne îndeamnă să păstrăm solidaritatea și să luptăm împreună pentru valorile umane și pentru o societate mai echitabilă.

În concluzie, poezia „Aud că lumea vinde cărămidă” de Adrian Păunescu este o creație poetică puternică, care ne avertizează asupra riscurilor și problemelor economice și sociale cu care ne confruntăm în societatea modernă. Poezia ne îndeamnă să nu ne lăsăm absorbiți de obsesia banilor și a succesului și să păstrăm valorile umane esențiale precum solidaritatea și iubirea.


Informații adiționale despre Adrian Păunescu

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.

A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.