Alexandru-Macedonski

Poezia „Asupra primului meu volum” de Alexandru Macedonski a fost scrisă ca o introducere la volumul său de debut, „Poezii”, publicat în 1883. În poezie, Macedonski vorbește despre evoluția sa ca poet și critic literar, încercând să își definească locul în lumea literară a vremii sale. El își prezintă volumul de debut ca o expunere a viziunii sale asupra poeziei și a artei în general, afirmând că este un poet al noului curent simbolist și al modernismului.

Un fapt interesant despre poezia „Asupra primului meu volum” este că a fost una dintre primele încercări ale lui Macedonski de a se distanța de mișcarea literară a Junimii, pe care o considera prea conservatoare și prea puțin dispusă să accepte schimbările artistice. În schimb, el a îmbrățișat noile curente literare, cum ar fi simbolismul și decadentismul, care au pus accentul pe subiectivitate și pe exprimarea emoțiilor prin intermediul metaforelor și simbolurilor.

De-a lungul timpului, poezia „Asupra primului meu volum” a fost apreciată ca o manifestare artistică în sine, reprezentând o sinteză între teoria și practica poetică a lui Macedonski. De asemenea, este considerată un exemplu al influenței pe care curentele moderne l-au avut asupra poeziei românești și a rolului pe care poezia l-a jucat în dezvoltarea culturii literare în secolul al XIX-lea.


Privind la bietul meu album
Legat frumos când stă pe masă,
Melancolia mă apasă:
El e bagajul meu de drum.

La soartă însă mă supun…
Şi dacă moartea mă va cere,
Încai să zic ca mângâiere
C-am fost în lume rău şi bun.

Rezumat extins la poezia Asupra primului meu volum de Alexandru Macedonski

„Asupra primului meu volum” este o poezie a lui Alexandru Macedonski, publicată pentru prima dată în volumul „Prima verba” în 1883. Este o confesiune a poetului despre propria sa poezie, prezentată cu umor și autoironie.

Poezia începe cu o introducere solemnă, în care Macedonski anunță că va vorbi despre volumul său de versuri, care va fi „călăul, dar și salvatorul lui”. În următoarele strofe, el își analizează poezia, exprimându-și nemulțumirile și critica personală asupra lucrărilor sale.

Macedonski critică unele dintre poeziile sale, considerându-le superficiale și convenționale, fără niciun fel de valoare artistică. El afirmă că nu a reușit să-și găsească încă stilul propriu și originalitatea în poezia sa.

Cu toate acestea, poetul se apără și subliniază faptul că volumul său de poezii este o încercare sinceră și onestă de a-și exprima sentimentele și gândurile. În final, el recunoaște că poezia sa poate fi considerată un „avatar”, o încarnare a spiritului său, care își caută drumul în lume.

În general, poezia „Asupra primului meu volum” este o confesiune sinceră a lui Alexandru Macedonski despre propriul său talent și despre dificultatea de a-și găsi stilul propriu în poezie. Este o analiză autoironică și critică a poeziilor sale, dar și o pledoarie pentru sinceritate și autenticitate în artă.

Informatii aditionale Alexandru Macedonski

Alexandru Macedonski a fost un poet şi prozator, dramaturg, șef de cenaclu literar, publicist român. Poezia lui Macedonski este eclectică, are elemente împrumutate de la parnasianism, simbolism, sau romantism. Afla mai multe despre autor.