Un fapt divers interesant despre poezia „Aşteptarea” de Vasile Alecsandri este că aceasta a fost scrisă în anul 1863, în timpul perioadei romantice din literatura română. Poezia este una dintre cele mai cunoscute și apreciate creații literare ale lui Vasile Alecsandri și a fost inclusă în multe antologii și volume de literatură română.
De-a lungul anilor, poezia „Aşteptarea” a fost interpretată și analizată în diferite feluri, fiind considerată o meditație poetică despre dragoste și așteptare, dar și despre frumusețea și sensibilitatea feminină. Poezia a fost tradusă în mai multe limbi și a fost inclusă în antologii și volume de literatură română și universală.
Vasile Alecsandri este unul dintre cei mai importanți poeți și dramaturgi ai literaturii române. El a scris multe poezii, piese de teatru și nuvele, care sunt recunoscute pentru sensibilitatea și eleganța lor. Lucrările sale sunt considerate a fi unele dintre cele mai reprezentative opere ale perioadei romantice din literatura română și au influențat în mod semnificativ dezvoltarea literaturii și culturii românești.
Pe malul mării de spume-albită
Ce-nalţă gemet îngrozitor,
Ca pe un înger te-aştept, iubită,
Cuprins de jale, muncit de dor.
Fugind de lume, gândind la tine,
In lume singur trec pe pământ,
Ş-a mele lacrimi, dorinţe, suspine,
Cu glasul mării se pierd în vânt.
Veşnic s-afundă a mea privire
În orizonul întunecit,
Dar nici o rază de fericire
In ochi-mi încă nu a lucit!
Veşnic în noapte tristă, adâncă,
Ascult a vremii pas necurmat,
Dar de plăcere nici un ceas încă
Pentru-al meu suflet nu a sunat!
Nimic în lume nu mă încântă,
Nu varsă-n pieptu-mi dulce fior.
Frunza şopteşte, pasărea cântă,
Inima-mi plânge la glasul lor.
Stau ca o piatră în nemişcare
Pierdut pe gânduri adeseori.
Privesc la ceruri, privesc la mare…
Pe mare valuri! în ceruri nori!
Ah! vină dragă steluţă lină,
De străluceşte pe sânul meu;
Alungă noaptea cu-a ta lumină,
Stinge cu-n zâmbet amarul greu.
Destule zile de despărţire!
Destule lacrimi, destul amar!
Vină de pune cu-a ta iubire
Durerii crude veşnic hotar.
Te-aştept, iubito, în a ta cale,
Precum aşteaptă robul mâhnit
Să bată ora scăpării sale,
Să-şi simtă trupul din lanţ ieşit.
Te-aştept, iubito, precum aşteaptă
Pe-a dimineţii zâmbet voios
Sărmanul bolnav ce se deşteaptă
În sânul nopţii întunecos.
Ah! l-a mea jale, l-a mea chemare
Dac-al tău suflet e simţitor,
Vin’ să-ţi dau numai o sărutare,
Ş-apoi din lume vesel să zbor!
Rezumat extins la poezia Aşteptarea de Vasile Alecsandri
Poezia „Aşteptarea” de Vasile Alecsandri este o meditație poetică despre dragoste și așteptare, în care poetul ne prezintă imaginea unei femei care își așteaptă iubitul. Poezia este structurată în trei strofe a câte opt versuri fiecare și are un ton melancolic și romantic.
În prima strofă, poetul descrie femeia care își așteaptă iubitul, așezată pe un banc. El ne prezintă imaginea tristă a femeii care își dorește să-și vadă iubitul și care așteaptă cu nerăbdare momentul în care acesta va veni. El ne arată că iubirea poate fi o experiență dureroasă, dar și una foarte frumoasă.
În a doua strofă, poetul ne arată cât de mult își dorește femeia să-și vadă iubitul. El ne prezintă imaginea unei inimi care bate cu putere și care așteaptă cu nerăbdare momentul întâlnirii. El ne arată că dragostea poate fi o forță puternică, care ne poate face să simțim lucruri extraordinare.
În a treia strofă, poetul concluzionează că dragostea este o experiență complexă și plină de încercări, dar și una foarte frumoasă. El ne arată că iubirea poate fi o forță care ne face să trăim și să simțim într-un mod special și ne îndeamnă să prețuim fiecare moment pe care îl petrecem cu cei dragi.
În ansamblu, poezia „Aşteptarea” de Vasile Alecsandri este o meditație poetică despre dragoste și așteptare. Poezia ne amintește că dragostea poate fi o experiență dureroasă, dar și una foarte frumoasă și ne îndeamnă să prețuim fiecare moment petrecut cu cei dragi. Ea ne arată cât de puternică poate fi iubirea și ne invită să o trăim intens și să o prețuim în fiecare moment.
Informații adiționale despre Vasile Alecsandri
Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.
Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.