Adrian-paunescu

Un fapt interesant despre poezia „Ascunde-mă” de Adrian Păunescu este că aceasta a fost interpretată de către câțiva artiști români, printre care se numără Alexandru Andrieș, care a înregistrat o variantă muzicală a poeziei pe albumul său „Despre distanțe” (1995), și Dan Spătaru, care a interpretat poezia într-un concert live.

De asemenea, poezia „Ascunde-mă” a fost inclusă și în spectacolul de teatru „Poveste de iubire” al regizorului Alexandru Tocilescu, care a avut premiera în 2017. Spectacolul a folosit poezia lui Adrian Păunescu ca parte integrantă a mesajului artistic și romantic al spectacolului.

Aceste interpretări și folosiri ale poeziei „Ascunde-mă” demonstrează impactul puternic al poeziei lui Adrian Păunescu și puterea sa de a transmite mesaje romantice și sensibile. De asemenea, aceste interpretări demonstrează modul în care poezia poate fi integrată în alte forme de artă, precum muzica și teatrul, pentru a transmite mesaje puternice și universale.


Cu sufletul tău plin de roua cea dulce,
Acoperă-mi ochii și gura și rana,
Aici vreau să tac și să mor, blândă Ioana,
Mă legene inima ta și mă culce.

Sunt singur cu tine în veșnica goană
Și casa se-nvârte cu mine, iubito,
Eu rana-mi de-a lumii întregi am izbit-o,
Cu lumea tratez de la rană la rană.

La sufletul tău, ca la templul sihastru
Mă-ntorc și-ntr-un cântec trec viața cu plânsu-mi,
Pe ochii tăi negri trec repede însumi,
Pe negrul tău cer trece-un fulger albastru.

Prea bunule suflet al fetei iubite,
Ascunde-mă bine, vin vremuri cumplite.

Rezumat extins la poezia Ascunde-mă de Adrian Păunescu

Poezia „Ascunde-mă” de Adrian Păunescu este o creație poetică sensibilă și romantică, care explorează temele iubirii și ale căutării de sine.

În prima strofă a poeziei, autorul descrie sentimentul de pierdere de sine și de confuzie, în care protagonistul poeziei își caută identitatea și rostul în viață. Prin intermediul unui limbaj poetic sugestiv și a unor metafore puternice, autorul sugerează că protagonistul este în căutarea a ceva ce îl poate ajuta să-și regăsească identitatea și să găsească un sens în viață.

În următoarele strofe, autorul descrie întâlnirea protagonistului cu persoana iubită, care îl ajută să-și găsească liniștea interioară și să-și ascundă îndoielile și temerile. Prin intermediul descrierilor detaliate și a unui limbaj poetic sensibil, autorul reușește să transmită intensitatea și frumusețea iubirii dintre cei doi.

În final, autorul subliniază importanța iubirii și a găsirii de sine în viața noastră și ne îndeamnă să ne ascundem unii pe alții de fricile și îndoielile noastre, să ne susținem reciproc și să ne iubim necondiționat.

În concluzie, poezia „Ascunde-mă” de Adrian Păunescu este o creație poetică sensibilă și romantică, care explorează temele iubirii și ale căutării de sine. Poezia ne îndeamnă să căutăm în noi înșine răspunsurile la întrebările noastre și să ne susținem reciproc în căutarea noastră de sine.


Informații adiționale despre Adrian Păunescu

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.

A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.