George Toparceanu

Una dintre trăsăturile deosebite ale poeziei „Armonii vesperale” este utilizarea cuvintelor și a expresiilor care au o sonoritate plăcută și armonioasă, creând o atmosferă de liniște și deosebită sensibilitate. În plus, prin intermediul acestor cuvinte și expresii, poetul reușește să creeze o imagine poetică complexă, care evocă frumusețea și melancolia amurgului. Totodată, în poezia sa, Topârceanu evidențiază importanța naturii și a contemplării acesteia ca mijloc de a găsi liniștea și armonia interioară.


În vespreala simfonie tronează liniştea regală
Şi parcul rozelor senzaţii cu-ndoliate crizanteme
Sonor deşteaptă cascadarea de note vagi în catedrală
Orizontând in ritmul mistic albumul stinselor poeme…

Şi-n aiurarea muribundă convoi de ore funerare
Pătau linţoliul de mistere cloroformate în sudrină,
Pe când banalele foburguri filtrau tăcuta orchestrare
A cimitirului spasmodic iluminat de luna plină.

O, socluri diafanisate de nostalgii şi de torente,
Cântări funebre de silabe crispate în amurgul trist!
Ce rugi bizare palpitară în la bemol, când transparente
Se desenau in atmosferă pe cerul dur de ametist?

Alcovuri magice, safire punctează pacea violetă.
Cu gesturi pale şi acute spre negre sfere siderale,
În calmul pur al simfoniei apare-o neagră siluetă.
Şi liniştea regală cade cu emanaţii vesperale…

Rezumat extins la poezia Armonii vesperale de George Topârceanu

„Armonii vesperale” este o poezie scrisă de George Topîrceanu și publicată pentru prima dată în 1905 în volumul „Poezii” al autorului. Poezia are o structură clasică de sonet și este scrisă într-un stil liric, exprimând o stare de melancolie și contemplare.

În poezie, autorul descrie un peisaj urban, un oraș agitat și zgomotos, care își pierde treptat frumusețea și armonia odată cu venirea nopții. În contrast, el face referire la liniștea și frumusețea serii, la culorile calde ale soarelui apus și la armoniile melodice ale naturii. Această comparație între orașul agitat și natura liniștită sugerează ideea că frumusețea și armonia se găsesc în natură și nu în mediul urban.

Autorul face și o referire la trecerea timpului și la efemeritatea frumuseții, sugerând că aceasta este trecătoare și trebuie să fim recunoscători pentru momentele de armonie și frumusețe pe care le putem experimenta în viață. În final, el își exprimă speranța că armonia și frumusețea vor reveni în oraș într-o zi, dar până atunci rămânem cu amintirile și cu ceea ce putem găsi în natură.

Poezia este considerată una dintre cele mai reprezentative creații ale lui Topîrceanu, prin stilul său liric și prin modul în care exprimă concepte filozofice într-o formă artistică.

Informații adiționale despre poezii de George Topârceanu

Debutează încă din liceu, la 19 ani. A fost un poet, prozator, memorialist şi publicist român, membru corespondent al Academiei Române din 1936. Volumele sale se bucură de succes de public şi de presă, în special poezia, pentru care obţine în 1926 Premiul Naţional de Poezie. Vezi aici toate operele sale.

Citește tot despre George Topârceanu pe Wikipedia.