George Toparceanu

Un fapt interesant despre poezia „Aprilie” de George Topârceanu este că este considerată una dintre cele mai reprezentative creații ale autorului. A fost publicată pentru prima oară în anul 1925, iar de atunci a fost inclusă în numeroase antologii de poezie. În această poezie, Topârceanu descrie cu delicatețe și sensibilitate frumusețea primăverii și a naturii care se trezește la viață după iarna grea. De asemenea, poezia este apreciată și pentru rima sa subtilă și pentru melodia versurilor.


Baloane mari de spumă albă prin grădini
(Şi zarzărul, şi vişinul, şi perii)
Stau gata să se-nalţe din tulpini
Spre cerul primăverii…

Caisul nostru s-a gătit la poartă
Cu panglici albe, ca-n tablouri vechi,
Şi cu zulufi de floare la urechi,
Cum astăzi nicăieri nu se mai poartă.

Pe strada mare,
Ies flori înalte la plimbare
În rochii de sezon, uşoare,
Cu toate că-i o vreme aşa de schimbătoare.

Ah, fetele — şi mai ales cucoanele —
Când vine primăvara
Sunt dulci şi colorate ca bomboanele!

Pe cea care-a trecut o cheamă Clara,
Fiindcă are
Ochi albaştri tare,
Şi gura ei cu rouge ca de coral
Surâde vertical…

Un mic vârtej, copil al Nefiinţei,
De-a curmezişul străzii rătăcit,
Nebun în jurul lui s-a răsucit
Să-şi prindă coada galbenă cu dinţii.
Departe, în azurul dintre nori,
S-arată bifurcat pe cer
Un şir subţire de cocori,
O escadrilă de pe vremea lui Homer…

Rezumat extins la poezia Aprilie de George Topârceanu

Poezia „Aprilie” de George Topârceanu este o celebrare a primăverii și a frumuseții naturii în această perioadă a anului. Poezia începe cu descrierea unei dimineți de aprilie, în care soarele strălucește și păsările își cântă cântecul. În următoarele strofe, poezia descrie cum copacii se umplu de frunze noi și florile încep să înflorească. Topârceanu accentuează faptul că această perioadă este un simbol al speranței și al reînnoirii, aducând o bucurie deosebită în inimile oamenilor.

În ultima strofă, autorul face o invitație cititorilor să iasă afară și să se bucure de frumusețea primăverii, să respire aerul proaspăt și să se bucure de lumina soarelui. Poezia transmite o atmosferă de optimism și vitalitate, sugerând că primăvara este un moment de refacere și regenerare, atât pentru natură, cât și pentru oameni.

Un alt aspect important al acestei poezii este utilizarea limbajului metaforic și a figurilor de stil, cum ar fi personificarea și antiteza, care contribuie la expresivitatea și frumusețea sa. În ansamblu, poezia „Aprilie” este un omagiu adus naturii și primăverii, transmițând un mesaj pozitiv de speranță și bucurie către cititor.

Informații adiționale despre poezii de George Topârceanu

Debutează încă din liceu, la 19 ani. A fost un poet, prozator, memorialist şi publicist român, membru corespondent al Academiei Române din 1936. Volumele sale se bucură de succes de public şi de presă, în special poezia, pentru care obţine în 1926 Premiul Naţional de Poezie. Vezi aici toate operele sale.

Citește tot despre George Topârceanu pe Wikipedia.