Poetul national Tudor Arghezi

Un fapt divers interesant despre poezia „April” de Tudor Arghezi este că aceasta face parte dintr-o serie de poezii scurte scrise de Arghezi, în care explorează diferite luni ale anului. Această serie poartă numele „Calendarul liric” și include poezii pentru fiecare lună a anului, fiecare surprinzând atmosfera și caracteristicile specifice ale respectivei luni. „April” este o astfel de poezie care captează esența și farmecul acestei luni din perspectiva autorului.


Într-o ramură-nflorită
E-agățat un cuib în tei.
Ramura e legănată,
Legănîndu-și cuibul ei.
Vîntul murmură prin floare,
Adormind-o cu descîntul,
Pasărea surîde-n aripi,
Cunoscînd că-i numai vîntul.

Mi-a zburat de mult din floarea
Sufletului pasărea,
Aripi ca-ntre fulgi cicoarea,
Verde-n piept ca zarzărea.

O tot caut de atunci
Prin pădure, prin copaci.

Pasăre cu aripi lungi,
Unde ești și ce mai faci?

Rezumat extins la poezia April de Tudor Arghezi

Poezia „April” de Tudor Arghezi este o compoziție poetică care capturează atmosfera și frumusețea lunii aprilie, oferind o imagine vividă a acestei perioade din an. Este un poem care celebrează natura renăscută și revigorată după iarnă și transmite o senzație de proaspăt și de optimism.

Poezia începe prin a descrie aprilie ca fiind „luna veselă” și „luna râzătoare,” sugerând o atmosferă de bucurie și vitalitate în această perioadă. Autorul folosește imagini și metafore pentru a reda frumusețea primăverii care înflorește în aprilie.

În continuare, autorul vorbește despre renunțarea la hainele groase de iarnă și despre îmbrăcarea în haine ușoare, sugerând că natura și oamenii se trezesc la viață după liniștea iernii. Această transformare este descrisă ca un proces plin de energie și de prospețime.

Strofele următoare aduc în discuție reînvierea naturii, cu „verdeață” care înflorește și cu „bujorii” care se deschid. Autorul evocă imaginea unei lumi pline de culoare și viață, cu „cântec de privighetorii” care răsună în aer.

În final, autorul exprimă bucuria sa pentru luna aprilie și pentru tot ceea ce aduce cu ea. El subliniază că această lună aduce o senzație de proaspăt și de optimism în lume, oferind speranță și bucurie în inimile oamenilor.

În concluzie, poezia „April” de Tudor Arghezi este o celebrare a lunii aprilie și a frumuseții primăverii. Ea oferă o imagine vibrantă și poetică a acestei perioade a anului, aducând în discuție atmosfera de renăscere și de vitalitate pe care o aduce cu ea. Este un poem care ne invită să apreciem frumusețea naturii și să sărbătorim bucuria și optimismul aduse de primăvară.

Informații adiționale despre poezii de Tudor Arghezi

Vezi aici toate lista la toate poeziile de Tudor Arghezi pe povesti-online.com. Citește mai mult despre Tudor Arghezi pe Wikipedia.

Tudor Arghezi a debutat în anul 1896, publicând versuri în revista Liga Ortodoxă, condusă de Alexandru Macedonski cu pseudonimul „Ion Theo”.