vasile-alecsandri

Un fapt interesant despre poezia „Aolică, daolică” este că titlul său este derivat dintr-un joc popular tradițional românesc numit „aolică, daolică”. Acest joc implică aruncarea unor bețe mici într-un cerc desenat pe sol, iar titlul poeziei sugerează o legătură între acest joc și iubire.

De asemenea, poezia a fost interpretată în mod diferit de criticii literari și de cititori de-a lungul timpului. Unii au văzut-o ca o celebrare a iubirii pure și sincere, în timp ce alții au interpretat-o ca fiind o explorare a tristeții și a nostalgiei pentru iubirea trecută.

Un alt aspect interesant al poeziei este că ea este una dintre primele poezii ale lui Vasile Alecsandri în care se simte influența romantismului, un curent literar care a apărut în Europa la începutul secolului al XIX-lea. Poezia este caracterizată de o puternică lirică și de o atenție deosebită acordată detaliilor și simbolurilor poetice.

În plus, poezia a fost preluată și adaptată în diferite forme artistice, inclusiv în cântece și piese de teatru. Ea a rămas una dintre cele mai cunoscute și apreciate poezii ale lui Vasile Alecsandri, fiind studiată și apreciată de mulți ani.


Aolică, daolică!
Mult mi-e drăguliţa mică!
Aş lăsa-o de-ar mai creşte,
Dorul crunt mă pridideşte.
Ah, fetiţă, fetişoară!

Creşte, fă-te mărişoară,
Să trăim cât avem viaţă
Cu iubire şi dulceaţă;
Să trăim cât a vrea sfântul,
Să ne despartă pământul!

Rezumat extins la poezia Aolică, daolică de Vasile Alecsandri

„Aolică, daolică” este o poezie scrisă de Vasile Alecsandri, unul dintre cei mai cunoscuți poeți români ai secolului XIX. Poezia explorează tema iubirii și a dorinței, ilustrând sentimentele intense care apar între doi îndrăgostiți.

În prima strofă, poetul descrie frumusețea naturii, sugerând că iubirea dintre doi îndrăgostiți este la fel de frumoasă ca peisajul care îi înconjoară. El folosește imagini poetice pentru a ilustra această frumusețe, folosind cuvinte ca „albăstrele” și „trandafiri” pentru a sugera delicatețea și frumusețea iubirii.

În a doua strofă, poetul descrie iubirea dintre doi îndrăgostiți, sugerând că aceasta este plină de pasiune și dorință. El folosește cuvinte precum „vise”, „cântări” și „bucurii” pentru a sugera că iubirea este o experiență intensă și plină de viață.

În a treia strofă, poetul adaugă o notă de nostalgie și melancolie, sugerând că iubirea este o experiență efemeră, care trece cu rapiditate. El sugerează că, la fel ca vremea și trecerea timpului, iubirea poate fi trecătoare, iar această idee este ilustrată prin cuvintele poetice folosite pentru a descrie iubirea.

În ansamblu, „Aolică, daolică” este o poezie care celebrează frumusețea și intensitatea iubirii, subliniind faptul că aceasta este o experiență care poate fi trecătoare și efemeră. Poezia a devenit una dintre cele mai cunoscute și apreciate poezii ale lui Vasile Alecsandri, fiind recitată și citită în cadrul multor evenimente culturale și fiind prezentă în manualele școlare pentru mulți ani.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.