Alexandru-Macedonski

Un fapt interesant despre poezia „Amorul” de Alexandru Macedonski este că a fost publicată pentru prima dată în 1883 în revista „Literatorul”, sub pseudonimul „F. M.”. Acest lucru a condus la o dezbatere aprinsă în rândul criticii literare asupra adevăratului autor al poeziei, până când Macedonski a dezvăluit mai târziu faptul că el a fost într-adevăr autorul.

De asemenea, poezia „Amorul” a fost foarte bine primită de public și a rămas una dintre cele mai populare poezii ale lui Macedonski de-a lungul timpului. Ea a fost adesea studiată în școlile din România și a influențat multe alte opere literare ulterioare.


Safirul de-un albastru limped
Umplut de-a cerului lumină
Nu străluceşte în splendoare
Decât în aur şi platină.

Nici diamantul în alamă,
Nu-şi are flăcările toate,
Nici corpul ce s-ascunde-n zdrenţe
Să ne ia minţile nu poate.

Ideea cea mai strălucită
Când nu e bine îmbrăcată
De graiu-n care e cuprinsă
E o miloagă dezmăţată.

Vestmântu-n toate predomneşte,
Dar când a patimei răscoala
Se umflă-n piept – Amorul singur
E mai frumos în pielea goală.

Rezumat extins la poezia Amorul de Alexandru Macedonski

Poezia „Amorul” de Alexandru Macedonski este o operă literară care explorează teme precum iubirea, pasiunea, suferința și fericirea. Este alcătuită din cinci strofe, fiecare cu patru versuri, iar ritmul său este unul vioi și alert.

În prima strofă, poeta descrie o întâlnire între doi îndrăgostiți, făcând referire la simțurile lor, la mirosul florilor și la sunetele din jur. În a doua strofă, el descrie puterea dragostei, precum și suferința și nefericirea care vin adesea împreună cu aceasta.

În strofa a treia, poeta prezintă o scenă de iubire pasională și descrie cum doi îndrăgostiți se unesc într-o singură entitate. În a patra strofă, poetul vorbește despre puterea de vindecare a iubirii și despre felul în care ea poate aduce speranță și bucurie în viețile noastre.

În ultima strofă, poeta spune că iubirea este un dar divin și că trebuie să fim recunoscători pentru ea. El sugerează că iubirea ne poate ajuta să depășim cele mai grele momente ale vieții și ne poate oferi un motiv pentru a trăi.

În ansamblu, poezia „Amorul” de Alexandru Macedonski este un portret emoționant al iubirii și al puterii sale de a ne schimba viața. Este o operă literară profundă și emoționantă care continuă să inspire cititorii până în ziua de astăzi.

Informatii aditionale Alexandru Macedonski

Alexandru Macedonski a fost un poet şi prozator, dramaturg, șef de cenaclu literar, publicist român. Poezia lui Macedonski este eclectică, are elemente împrumutate de la parnasianism, simbolism, sau romantism. Afla mai multe despre autor.