Grigore Vieru poezii despre copilarie

Un fapt divers despre poezia „Am rupt acest trandafir” de Grigore Vieru este că aceasta a fost inspirată de un eveniment real, care i s-a întâmplat poetei Ecaterina Bostan în timpul unei vizite în satul natal al lui Grigore Vieru, Pererita. În timp ce se plimba prin sat, Ecaterina a observat un trandafir frumos și și-a exprimat dorința de a-l lua cu ea. În acel moment, Grigore Vieru i-a spus că dacă îl va lua, va trebui să-i scrie un poem despre acel trandafir, iar astfel s-a născut poezia „Am rupt acest trandafir”.


Rostesc cuvinte
Ca să iau aer.
Adorm,
Ca să nu mai ştiu.

Tai pâine,
S-o bucur pe mama.
Ascult mierla,
Ca să nu mint.

Rezumat extins la poezia Am rupt acest trandafir de Grigore Vieru

Poezia „Am rupt acest trandafir” de Grigore Vieru este o meditație poetică despre trecerea timpului și efemeritatea frumuseții, cu referințe la natură și iubire.

În prima strofă, poetul descrie imaginea unui trandafir, care înfloreste și își arată frumusețea pentru o perioadă limitată de timp, apoi se usucă și moare. Aceasta reprezintă o metaforă pentru trecerea efemeră a vieții și a frumuseții.

În continuare, în a doua strofă, Vieru afirmă că dragostea și pasiunea sunt la fel de efemere, precum frumusețea trandafirului, și că viața umană este prea scurtă pentru a fi petrecută în vânătoarea iluzorie a iubirii perfecte. Poetul subliniază că este important să iubim, dar trebuie să acceptăm că această iubire poate fi fragilă și trecătoare.

În final, poetul exprimă dorința de a se bucura de fiecare moment din viață și de frumusețea vieții, în ciuda trecerii timpului și a efemerității acesteia.

Poezia este o meditație profundă și introspectivă despre tema efemerității vieții și a frumuseții, prezentând o abordare filozofică asupra iubirii și a vieții umane.


Informatii aditionale despre Grigore Vieru

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Grigore Vieru pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Grigore Vieru pe Wikipedia.

Grigore Vieru a fost un poet român din Republica Moldova. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Printre cele mai populare poezii: Nu am, moarte, cu tine nimic, Scrisoare din Basarabia, Mama, Cămășile, Mulțumim pentru pace, Tu iarbă, tot ai mamă?, Făptura mamei, Eminescu, Buzele mamei, Vreme de război.