Grigore Vieru poezii despre copilarie

Un fapt divers despre poezia „Alt cântec” de Grigore Vieru este acela că aceasta a fost inclusă în albumul „Lume, lume” al interpretei moldovenești Zinaida Julea, lansat în anul 1985. Această piesă muzicală a devenit foarte populară în Republica Moldova și a fost interpretată de mai mulți artiști din țară și din străinătate. De asemenea, poezia a fost tradusă în mai multe limbi străine, inclusiv în engleză, franceză și rusă.


Pe alta, nu pe tine,
Se cade să cuprind –
Tu braţele-mi legaseşi
Cu-al mamei păr albind,

Ce l-ai tăiat în noapte,
La ora de mister,
Cu lama unei stele
Desprinse de pe cer.

Mai plouă sus în ceruri
Şi ninge pre pământ,
Nu sunt atât de tânăr,
Dar nici bătrân nu sânt.

Încerc să rup strânsoarea –
Îmi cade braţul slab…
Şi părul ce mă curmă
Se face tot mai alb.

Rezumat extins la poezia Alt cântec de Grigore Vieru

Poezia „Alt cântec” de Grigore Vieru este o lucrare lirica, cu o abordare metafizica si cu o viziune romantica a vietii. Autorul prezinta in aceasta poezie dorinta sa de a avea o viata implinita si o dragoste adevarata, de asemenea, subliniaza ideea ca toate vietile sunt interconectate si ca este important sa traim in armonie cu lumea in care traim.

Poezia incepe cu o descriere a unei dimineti frumoase si senine, dar si cu o referire la durerea pe care o simte autorul si dorinta sa de a gasi un alt cântec, un alt mod de a trai si a iubi. De-a lungul poeziei, autorul prezinta diferite imagini si metafore pentru a exprima starea sa emotionala si dorinta sa de a gasi un sens al vietii si al iubirii.

In versurile a doua si a treia, autorul descrie soarele si cerul senin, sugerand o stare de liniste si de pace, dar in acelasi timp, subliniaza faptul ca el simte o dorinta arzatoare de a avea o viata implinita si o dragoste adevarata. In continuare, autorul vorbeste despre lacul din apropiere si despre cum acesta isi reflecta in oglinda sa frumusetea lumii din jur. Aceasta imagine poate fi interpretata ca fiind un simbol al nevoii noastre de a gasi frumusetea in lumea din jur si de a ne conecta cu aceasta in mod armonios.

In finalul poeziei, autorul face o referire la faptul ca toate vietile sunt interconectate si ca este important sa traim in armonie cu lumea in care traim. De asemenea, el exprima dorinta de a trai in pace si de a gasi un alt cântec, un alt mod de a trai si a iubi. Poezia se incheie cu o referire la dorinta sa de a gasi linistea si pacea interioara, sugerand astfel ideea ca inainte de a gasi implinirea in viata si in iubire, trebuie sa gasim pacea si linistea interioara.

In ansamblu, poezia „Alt cântec” de Grigore Vieru este o lucrare profunda, care ne invita sa reflectam asupra vietii si iubirii. Este o poezie plina de metafore si simboluri, care ne aminteste de importanta de a trai in armonie cu lumea din jur si de a gasi frumusetea in cele mai mici detalii ale vietii.


Informatii aditionale despre Grigore Vieru

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Grigore Vieru pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Grigore Vieru pe Wikipedia.

Grigore Vieru a fost un poet român din Republica Moldova. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Printre cele mai populare poezii: Nu am, moarte, cu tine nimic, Scrisoare din Basarabia, Mama, Cămășile, Mulțumim pentru pace, Tu iarbă, tot ai mamă?, Făptura mamei, Eminescu, Buzele mamei, Vreme de război.