Alexandru-Macedonski

Un fapt interesant despre poezia „Alea jacta est” de Alexandru Macedonski este că titlul poeziei a devenit un proverb cunoscut în lumea întreagă. Expresia „alea jacta est” este o frază în limba latină care înseamnă „zarurile au fost aruncate” sau „decizia a fost luată”, iar acesta este un exemplu al modului în care poezia lui Macedonski a influențat cultura și limba română, dar și alte culturi și limbi din întreaga lume.


Dorinţe îndrăzneţe
Din visuri de juneţe
Ce mintea-mi conţinu,
Din voi mai este vruna
Când soarta-ntotdeauna
La toate zise nu?
Şi totul când m-apasă,
Ce drept mi se mai lasă
Afară de-a muri…
O ţintă, o dorinţă
Să caut cu credinţă
Din nou a-mi făuri?
Nimic!… Orişice cale
Mi-e-nchisă, şi cu jale
În cugetu-mi privesc…
Speranţa mi-este stinsă
Ş-o negură întinsă
În locu-i întâlnesc!
Din ce în ce mai multe
Amarnice insulte
Întâmpin nencetat,
Cât inima-mi sărmană
Întreagă este-o rană
Ş-un hoit de sfâşiat!
Albastra boltă-mi pare
Cernită de-ntristare
Ca sufletu-mi în dor,
Iar lacrimile mele
Întunecă şi stele,
Şi soare-ncălzitor.
E iarnă, este gheaţă
Întinsă pe-a mea viaţă
Precum pe nişte văi
Zăpada se întinde
Şi-n giulgiu-i cuprinde
Păduri, izvoare, căi.
Şi cum ascunsă tace
Privighetoarea-n pace
Prin scorburi de copaci,
Aşa şi tu, biet suflet,
Abia având răsuflet,
Te-ascunzi în piept şi taci!

Rezumat extins la poezia Alea jacta est de Alexandru Macedonski

„Alea jacta est” este o poezie scrisă de Alexandru Macedonski în care autorul se referă la ideea că destinul și soarta pot fi influențate prin acțiunile noastre, în ciuda faptului că uneori pare că suntem lipsiți de control.

Poezia începe prin a face o referință la un eveniment istoric, traversarea râului Rubicon de către Iulius Cezar, care a dus la o serie de evenimente majore în istoria Romei. Macedonski folosește această metaforă pentru a sublinia importanța alegerilor noastre și a acțiunilor noastre în modelarea vieții noastre și a lumii în care trăim.

În continuare, poetul își exprimă ideea că destinul nu este întotdeauna un lucru fix sau predestinat, ci poate fi influențat prin acțiunile noastre. El afirmă că odată ce alegerile noastre sunt făcute și ne angajăm într-un anumit drum, nu există întoarcere, iar soarta noastră este influențată de ceea ce facem și de alegerile noastre.

Macedonski continuă prin a sublinia importanța hotărârii și a curajului în a face alegerile care ne vor modela soarta. El sugerează că nu ar trebui să fim pasivi și să așteptăm ca viața să ne întâmple, ci ar trebui să luăm măsuri și să ne asumăm riscuri pentru a ne atinge obiectivele.

În concluzie, poezia „Alea jacta est” de Alexandru Macedonski subliniază importanța alegerilor noastre și a acțiunilor noastre în modelarea vieții noastre și a lumii în care trăim. Poetul ne încurajează să fim hotărâți și să avem curajul de a face alegeri și de a ne asuma riscuri pentru a ne atinge obiectivele și pentru a influența soarta noastră.

Informatii aditionale Alexandru Macedonski

Alexandru Macedonski a fost un poet şi prozator, dramaturg, șef de cenaclu literar, publicist român. Poezia lui Macedonski este eclectică, are elemente împrumutate de la parnasianism, simbolism, sau romantism. Afla mai multe despre autor.