Poezia „Albina, a doua variantă” de Grigore Vieru este una dintre cele mai iubite și mai cunoscute poezii ale sale, fiind inclusă în multe antologii de poezie din Republica Moldova și România. De asemenea, poezia a fost pusă pe muzică de mai mulți compozitori și a fost interpretată de numeroși cântăreți populari. În plus, versurile ei sunt adesea recitate la serbările școlare și la diverse evenimente culturale.
Zum-zum-zum, cu mare zor,
Unde vreau acolo zbor.
Nu mă-ntreabă nici un om
Ce caut la el în pom.
Rezumat extins la poezia Albina, a doua variantă de Grigore Vieru
Poezia „Albina”, a doua variantă, scrisă de Grigore Vieru, este o odă adusă acestui mic insectă ce îşi petrece zilele zburând din floare în floare şi adunând polen. Poezia este o metaforă pentru viaţă şi pentru cum ar trebui să ne trăim viaţa, să fim darnici şi să ajutăm pe ceilalţi, să ne împărtăşim dragostea şi să creştem alături de cei dragi.
Poezia începe cu imaginea albinei, descrisă în zbor, zburând printre flori şi adunând dulceaţa acestora pentru a o transforma în miere. Autorul compară apoi albinele cu oamenii, care ar trebui să aibă o asemenea muncă harnică şi să adune în jurul lor tot ceea ce este frumos şi valoros.
În continuare, poetul descrie albinele ce se întorc la stup cu mierea adunată, spre a o împărţi cu restul coloniei. Aceasta este o metaforă pentru daruirea de sine şi împărtăşirea fericirii şi a iubirii cu cei din jur.
Poezia se încheie cu versurile „Căci dăruind vei dobândi/ Şi prin nimic nu vei fi biruit”. Acestea transmit un mesaj puternic, cum că prin dăruire şi iubire, putem învinge orice obstacol şi putem dobândi tot ceea ce ne dorim.
În general, poezia „Albina” este o meditaţie asupra valorii muncii, daruirii şi iubirii, încurajând cititorii să îmbrăţişeze aceste valori şi să le pună în practică în viaţa lor de zi cu zi.
Informatii aditionale despre Grigore Vieru
Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Grigore Vieru pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Grigore Vieru pe Wikipedia.
Grigore Vieru a fost un poet român din Republica Moldova. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Printre cele mai populare poezii: Nu am, moarte, cu tine nimic, Scrisoare din Basarabia, Mama, Cămășile, Mulțumim pentru pace, Tu iarbă, tot ai mamă?, Făptura mamei, Eminescu, Buzele mamei, Vreme de război.