vasile-alecsandri

Un fapt divers despre poezia „Adio II” de Vasile Alecsandri este că aceasta face parte din ciclul de poezii romantice ale autorului, care sunt caracterizate prin teme precum iubirea, natura și patriotismul. Ciclul este compus din mai multe poezii, printre care se numără „Adio”, „O, rămâi”, „Cântec de primăvară” și „Mai am un singur dor”.

De asemenea, poezia „Adio II” este considerată una dintre cele mai reprezentative poezii ale lui Vasile Alecsandri, datorită limbajului poetic sensibil și expresiv, care transmite cu forță sentimentele intense ale vocei lirice. Poezia a fost scrisă în perioada în care Vasile Alecsandri era un tânăr student la Paris, ceea ce sugerează că aceasta ar putea fi inspirată din experiențele personale ale autorului.


Adio! ah, niciodată
N-am crezut că pe pământ
A mea inimă-ntristată
Va rosti acest cuvânt;
Dar tu însăţi, tu pe care
Te-aveam tainic Dumnezeu,
Ai voit fără-ndurare
Să jertfesc amorul meu!
 
Martur am în veşnicie
Dumnezeul tău slăvit,
Cu ce sfântă poezie,
Cât de mult eu te-am iubit!
Câte lacrimi de durere
Pentru tine am vărsat!
Şi, lipsit de mângâiere.
Câte lacrimi ţi-am iertat!
 
Ani întregi am fost departe
De a ţării dulce sân,
Numai ca să ai tu parte
De un trai plăcut şi lin.
Ani întregi, ascuns în mine,
Plâns-a gingaşul meu dor,
Far-a cere de la tine
Nici o jertfă de amor.
 
N-am dorit eu alta-n lume
Decât până ce-oi muri,
Să mă-nchin la al tău nume,
Să mă laşi a te iubi.
Ah! din raiul nălucirii
Pentru ce m-ai deşteptat?
Din locaşul fericirii
Pentru ce m-ai depărtat?
 
Adio! rămâi ferice!
Şterge din inima ta
Pe acel ce-adio îţi zice,
Deşi-n veci nu te-a uita!
Te-am iubit cu dor fierbinte,
Ş-astfel te iubesc, că vreau
Să văd stins din a ta minte
Întreg suvenirul meu!

Rezumat extins la poezia Adio II de Vasile Alecsandri

Poezia „Adio II” de Vasile Alecsandri este un poem liric, scris în versuri albe și este o continuare a poeziei „Adio” a aceluiași autor.

În acest poem, vocea lirică își ia rămas bun de la iubita sa și își exprimă durerea și tristețea pentru despărțire. El își amintește de momentele frumoase petrecute împreună și își dorește să se întoarcă în timp pentru a le trăi din nou.

Vocea lirică exprimă și sentimentul de goliciune pe care îl simte acum că iubita lui a plecat, comparându-l cu un pom uscat și neputincios care își pierde frunzele în timpul toamnei. El își dorește să se întoarcă la iubita sa, dar știe că este prea târziu și că acum trebuie să meargă mai departe cu viața sa.

În final, vocea lirică își ia rămas bun de la iubita sa și îi urăște să fie fericită cu altcineva. El înțelege că dragostea lor s-a încheiat și trebuie să meargă mai departe cu viața sa, chiar dacă acest lucru îl face să sufere.

În concluzie, poezia „Adio II” este un poem liric emoționant despre despărțire și durerea provocată de pierderea unei iubiri. Vocea lirică exprimă tristețea și goliciunea pe care le simte acum că iubita sa a plecat, dar înțelege că trebuie să meargă mai departe cu viața sa și să își găsească fericirea în altă parte.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.