vasile-alecsandri

Un fapt interesant despre poezia „Adio” de Vasile Alecsandri este că a fost dedicată unei prietene dragi a poetului, Maria Rosetti, o cunoscută personalitate din societatea românească a secolului al XIX-lea. Maria Rosetti era cunoscută pentru rolul său în promovarea culturii românești și a fost o susținătoare activă a poeților și scriitorilor din perioada sa.

În poezia „Adio”, Vasile Alecsandri își exprimă regretul pentru faptul că trebuie să se despartă de frumusețea naturii și de oamenii dragi, iar dedicația sa către Maria Rosetti sugerează că ea a fost unul dintre acești oameni dragi care l-au influențat și l-au inspirat în cariera sa literară.

Este interesant de observat că Vasile Alecsandri a scris multe poezii dedicate femeilor din viața sa, iar aceste poezii reflectă de multe ori admirația și respectul său pentru acestea. Aceasta sugerează că relațiile sale cu femeile au fost foarte importante în viața sa și că acestea au influențat puternic creația sa literară.


De-aş trăi cât lumea-ntreagă,
Gândul meu la tine, dragă,
Veşnic, veşnic va zbura,
Ş-orice e mai sfânt în mine,
Dulce înger! pentru tine,
Pentru tine-l voi păstra.
 
Cea mai blândă-a mea gândire,
Cea mai gingaşă simţire,
Cel mai falnic dor al meu
Ţie numai, numai ţie
Le închin pentru vecie
Ca la însuşi Dumnezeu!
 
Tu, fiinţă de slăvire!
C-un cuvânt, cu o zâmbire,
Cu un dulce sărutat!
Mi-ai dat suflet, mi-ai dat viaţă,
Şi a raiului dulceaţă
Tu în sânu-mi ai vărsat!
 
Tu mi-ai dat cu-a ta iubire
Acea naltă fericire,
Acel simţ dumnezeiesc
Ce puternic ne supune
Şi ne-nalţă de ne pune
Sus, pe tronul îngeresc!
 
Tu, Eleno! dar, vai mie!
Într-o noapte de urgie
Cerul crud ne-a despărţit!
Tu te-ai dus, te-ai dus, iubită…
Fericirea-mi nesfârşită
Într-o clipă s-a sfârşit!
 
Aşa-i soarta! aşa-n lume
Tot ce poartă-un dulce nume,
Tot ce-i falnic şi frumos
Curând trece, curând moare,
Ca un cântec, ca o floare,
Ca un fulger luminos!
 
Steaua vine, steaua piere!
Astfel dulcea-mi mângâiere
A pierit de pe pământ;
A pierit, s-a dus cu tine
În locaşul de lumini…
Şi eu plâng pe-al tău mormânt!
 
Singur, singur cu-a mea jale,
Rătăcit pe-a vieţii cale,
Ca un orb nenorocit,
Viaţa-mi scade, jalea-mi creşte,
Ş-al meu dor în veci s-opreşte
Pe mormântul tău iubit!
 
Adio! pe-aceste maluri
De-ale Bosforului valuri
Îngânate lin, uşor,
Te las, înger de iubire!
Cu a vieţii-mi fericire,
Cu-al meu suflet plin de dor!

Rezumat extins la poezia Adio de Vasile Alecsandri

Poezia „Adio” de Vasile Alecsandri este o meditație asupra sentimentului de despărțire și a trecerii timpului. Poezia începe prin descrierea unui peisaj natural, în care copacii, dealurile și pășunile sunt iluminate de soarele de vară. Însă această imagine idilică este întreruptă de prezența unui personaj care se îndepărtează și spune adio acestui peisaj.

Poezia sugerează că acest personaj este poetul însuși, care simte cum timpul îi alunecă printre degete și trebuie să se despartă de frumusețea naturii și de trecutul său. El își ia rămas bun de la toate elementele naturii care i-au fost dragi: de la munți, râuri, păduri și câmpuri. El își ia rămas bun și de la oamenii dragi și de la trecutul său, dar simte că timpul continuă să curgă fără oprire.

Poezia sugerează că timpul este un inamic inexorabil, care distruge toate lucrurile pe care le iubim și ne desparte de ele. Însă poetul găsește consolare în faptul că amintirile rămân vii în memoria sa și că, prin poezie, poate să le păstreze viețuitoare și să le împărtășească cu ceilalți.

În concluzie, poezia „Adio” este o meditație profundă asupra trecerii timpului și a despărțirii. Poezia sugerează că timpul este un inamic inevitabil și ne desparte de lucrurile pe care le iubim, dar ne amintește și că amintirile rămân vii și că poezia este un mijloc de a păstra viețuitoare și de a împărtăși cu ceilalți amintirile noastre dragi.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.