Adrian-paunescu

Un fapt interesant despre poezia „Adeverinţă de dragoste” de Adrian Păunescu este că aceasta a fost scrisă în anul 1977, cu ocazia împlinirii a zece ani de la căsătoria sa cu soția sa, Maria. Astfel, poezia reflectă dragostea profundă pe care autorul o purta soției sale și semnificativă pentru relația lor.

De asemenea, poezia a devenit una dintre cele mai populare și cunoscute lucrări ale lui Adrian Păunescu și a fost inclusă în mai multe antologii de poezie de dragoste din România.

În plus, poezia a fost interpretată și de diferiți artiști din România, precum Andra, care a inclus o versiune a poeziei în albumul său din 2013 intitulat „Inevitabil va fi bine”. Aceasta demonstrează impactul și valoarea estetică a poeziei într-un mediu artistic diferit.

Un alt aspect notabil este că poezia a fost tradusă în mai multe limbi, inclusiv engleză, franceză, italiană, ceea ce demonstrează faptul că mesajul poeziei este universal și poate fi apreciat de o varietate de publicuri din întreaga lume.


Adeveresc, de voie, prin prezenta,
De nimeni mituit, minţit, silit,
C-ai fost femeia mea şi te-am iubit
Şi cu plăcere ţi-am făcut legenda.

Acum , nu-ţi mai permite nici agenda,
Nici lupta pentr-un minim de profit
Să-mi dai şi mie-un timp nedesluşit,
Să nu te joci de-a viaţa și de-a fenta.

Eram perechea gata pentru Noe,
Puteam începe lumea de la doi,
Pe morţi să îi aducem înapoi,
Puteam învinge trista paranoie.

Adeveresc iubirea dintre noi,
Sper a-ţi servi în viaţă, la nevoie.

Rezumat extins la poezia Adeverinţă de dragoste de Adrian Păunescu

„Adeverinţă de dragoste” de Adrian Păunescu este o poezie de dragoste care celebrează puterea şi frumuseţea iubirii. Prin intermediul versurilor sale, autorul exprimă sentimente puternice şi intime şi ne oferă o imagine detaliată a relaţiei sale cu persoana iubită.

Poezia începe cu o descriere a iubirii ca o forţă puternică şi inevitabilă, care ne copleşeşte şi ne conduce pe un drum plin de pasiune şi dorinţă. Autorul subliniază faptul că iubirea nu poate fi negată sau respinsă, ci doar acceptată şi îmbrăţişată.

În continuare, poetul ne oferă o imagine detaliată a persoanei iubite, descriindu-i trăsăturile fizice şi emoţionale şi evidenţiind frumuseţea şi atracţia acesteia. El subliniază faptul că dragostea sa pentru această persoană este absolută şi că aceasta îi oferă sensul şi bucuria vieţii.

În partea a doua a poeziei, autorul sugerează că iubirea este mai mult decât o simplă emoţie sau un sentiment trecător; este o forţă care ne poate transforma şi ne poate ajuta să ne dezvoltăm ca fiinţe umane. Prin intermediul iubirii, putem atinge noi niveluri de înţelegere şi de cunoaştere de sine şi putem ajunge să înţelegem mai bine lumea din jurul nostru.

În final, poetul sugerează că iubirea este o promisiune a eternităţii şi că va supravieţui chiar şi după moartea noastră. El subliniază faptul că iubirea nu poate fi limitată de timp sau de spaţiu şi că va dăinui pentru totdeauna.

În concluzie, poezia „Adeverinţă de dragoste” de Adrian Păunescu este o meditaţie profundă şi pasională despre puterea şi frumuseţea iubirii. Prin intermediul acestei poezii, autorul ne oferă o imagine detaliată a relaţiei sale cu persoana iubită şi ne inspiră să căutăm şi să îmbrăţişăm iubirea în toate formele sale.


Informații adiționale despre Adrian Păunescu

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.

A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.