Alecu Donici este considerat unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai literaturii românești din secolul al XIX-lea. El este cunoscut în special pentru fabulele sale, dar a scris și alte opere literare, printre care se numără și poezii, comedii și schițe umoristice.
În timpul vieții sale, Donici a fost și un om politic activ, fiind implicat în lupta pentru independența țării și în reforma socială și economică a acesteia.
Una dintre cele mai interesante trăsături ale operei sale este faptul că el a încorporat în scrierile sale elemente ale culturii și tradițiilor moldovenești, astfel încât fabulele sale sunt considerate ca fiind autentic românești, într-un sens mai larg.
Cucoşul, ştiţi prea bine, că are însuşire
De a ne da de ştire
Prefacerile zilei ş-a timpului schimbări.
El, făr-a se supune
La reguli şi cercări,
Când adevărul spune,
E ca un fabulist;
Iar când arată timpul e cam naturalist.
Ştiu dar că la o moară, cucoşul prin cântare
Morarului da veste la vreme de mâncare.
Însă-ntr-o zi, când moara umbla mereu vuind,
Şi unda zgomotoasă, în roţi cu-a sa iuţime
Izbea din înălţime
În aer spumegând,
Morarul simţea foame. Deci iese el din moară
Şi vede cum cucoşul, sărind pe-o grindişoară,
În pene se umfla,
Din gât se încorda,
Ş-apoi, căscându-şi pliscul, se pare că cânta.
Însă a lui cântare, de vuiet mistuită,
Era neauzită.
Morarul trist se duse în moară, aşteptând
S-audă mai degrabă cucoşul său cântând.
Aşteaptă, măi morare,
C-aşa-i şi-n lumea mare:
Când relele năravuri vuiesc neîncetat,
Atuncea adevărul nu este ascultat.
Rezumat extins la fabula Adevărul sau cucoşul de la moară de Alecu Donici
„Adevărul sau cucoşul de la moară” este o fabulă scrisă de Alecu Donici, care urmărește o întâmplare cu o lecție morală pentru cititor. Fabula povestește despre un cucoș care trăia la moara unui țăran și care cânta cu putere în fiecare dimineață, trezindu-l pe acesta și pe vecinii săi. Dar țăranul începe să se enerveze pe cucoș pentru că îl trezea prea devreme și decide să îl omoare.
După ce cucoșul este omorât, țăranul observă că molii și șoarecii încep să distrugă grânele din moară, iar fără cântecul cucoșului, nu mai are nicio modalitate de a-i alunga. În cele din urmă, țăranul își dă seama că adevărul este că cucoșul său era util pentru protejarea recoltei sale și își pare rău pentru decizia sa. Lecția morală a fabulei este că este important să analizăm cu atenție situațiile înainte de a lua o decizie drastică, deoarece ceea ce pare a fi o problemă poate avea o funcție utilă într-un mod neașteptat.
Informatii aditionale fabule de Alecu Donici
Alecu Donici, sau Alexandru Donici a fost un poet fabulist roman basarabean. Debuteaza cu traduceri din Puschin si Kralov. Donici a avut un deosebit spirit de observatie, criticand in fabulele sale, pe exemplul unor animale, moravurile proaste in societatea umana. In creatia sa sunt populare fabulele: Antereul lui Arvinte, Musca la arat, Racul, Broasca si stiuca, Doi câini.