George Toparceanu

Un fapt interesant despre poezia „Acuarelă” de George Topârceanu este că aceasta a fost transpusă în muzică de către compozitorul român Cornel Fugaru. Cântecul a fost lansat în anul 1979, în interpretarea cântăreței române de muzică ușoară Corina Chiriac, și a devenit unul dintre cele mai cunoscute și mai iubite cântece din repertoriul acesteia.

Refrenul cântecului, care este „Și-n acuarela asta se întinde o pajiște, o pajiște-n care plutesc miresme”, a devenit unul dintre cele mai cunoscute și mai iubite motive muzicale ale muzicii ușoare din România. Transpunerea poeziei lui George Topârceanu în muzică a demonstrat capacitatea poeziei sale de a inspira și de a influența alte forme de artă.


În pădurea de cristal
Ca un alb decor de teatru,
Stau copacii vertical
(Trei plus douăzeci şi patru).
 
Înger trist de abanos,
Înger mic
S-a trezit cu faţa-n jos
Într-un cuib de borangic.
 
Un luceafăr ideal,
Verde i s-a prins pe gene,
Ca un fulg de papagal
Din păduri braziliene.
 
Iar căpşunii de pe jos
Îi trimit în nări mireazmă
De tămâie şi aghiazmă,
Pruncului de abanos.

Rezumat extins la poezia Acuarelă de George Topârceanu

„Acuarelă” este o poezie scrisă de George Topârceanu, unul dintre cei mai importanți poeți români ai secolului XX. Poezia este o meditație poetică despre frumusețea artei și a naturii.

Poezia este împărțită în două strofe, în care poetul descrie o acuarelă imaginată prin intermediul cuvintelor. În prima strofă, poetul descrie acuarela ca fiind „o rază fină de soare” care pictează o lume așa cum o vede artistul. El sugerează că acuarela este o artă care poate capta frumusețea naturii și poate transmite emoții și sentimente.

În a doua strofă, poetul meditează asupra frumuseții și efemerității vieții și sugerează că arta este un mod de a capta această efemeritate și de a o face veșnică. El subliniază că acuarela este o artă care poate capta momente unice și speciale și le poate face veșnice prin intermediul culorilor și formelor. El sugerează că arta este o formă de a trăi în prezent și de a înțelege efemeritatea vieții.

Un fapt interesant despre poezia „Acuarelă” este că aceasta a fost inclusă în programa școlară din România pentru elevii de clasa a V-a, fiind considerată o poezie semnificativă pentru înțelegerea și aprecierea artei și a frumuseții naturii. Această includere a poeziei în programa școlară a contribuit la popularizarea și la promovarea operei lui George Topârceanu în rândul noilor generații și a demonstrat valoarea și importanța poeziei sale pentru cultura română.

Informații adiționale despre poezii de George Topârceanu

Debutează încă din liceu, la 19 ani. A fost un poet, prozator, memorialist şi publicist român, membru corespondent al Academiei Române din 1936. Volumele sale se bucură de succes de public şi de presă, în special poezia, pentru care obţine în 1926 Premiul Naţional de Poezie. Vezi aici toate operele sale.

Citește tot despre George Topârceanu pe Wikipedia.