Poetul national Tudor Arghezi

Un fapt interesant despre poezia „Abece” de Tudor Arghezi este că aceasta face parte din volumul „Cuvinte potrivite” (1930) și reprezintă o lucrare cu o tematică și stil poetic distincte. Iată mai multe detalii:

  1. Stil neconvențional: „Abece” este una dintre poeziile lui Arghezi care se remarcă prin stilul său neconvențional și inovator. Poetul folosește un limbaj simplu și direct, precum și o structură simplă de abecedar pentru a transmite un mesaj profund.
  2. Descrierea vieții cotidiene: Poezia explorează aspecte ale vieții cotidiene și ale societății. Arghezi folosește imagini și exemple concrete pentru a ilustra lecțiile pe care le putem învăța din lumea din jurul nostru.
  3. Învățăminte morale: Prin intermediul poeziei „Abece,” Tudor Arghezi oferă învățăminte morale și filozofice. El invită cititorul să reflecteze asupra valorilor umane și asupra felului în care putem trăi în armonie cu lumea înconjurătoare.
  4. Abordare modernistă: Deși poezia „Abece” se bazează pe o structură simplă de abecedar, ea păstrează elementele moderniste specifice lui Arghezi, cum ar fi utilizarea unui limbaj direct și a unor metafore sugestive.
  5. Interpretare diversă: Poetul lasă loc pentru mai multe interpretări ale poeziei „Abece,” iar mesajul său poate fi înțeles în moduri diferite de către cititori. Aceasta poate fi privită ca o meditație asupra valorilor umane, a înțelepciunii și a lecțiilor pe care le putem extrage din experiența vieții.

A vrut Dumnezeu să scrie
Şi nici nu era hârtie.
N-avea niciun fel de scule
Şi nici litere destule.
C-un crâmpei de alfabet
Mergea scrisul foarte-ncet.

N-aş vrea nici atât să-l supăr
Cât piperul de ienupăr,
Dar o să vă spui ceva:
Nici carte nu prea ştia.
Orişice învăţăcel
Ştie mult mai mult ca el.
El, care făcuse toate,
Nu avea certificate.
Câtu-i Dumnezeu de mare,
N-are trei clase primare.
La citit se-mpiedica,
Nu ştie-aritmetica.

Ştie-atât: numai să facă.
Ia oleacă, pune-oleacă.
Face oameni şi lumină
Din puţin scuipat cu tină
Şi dintr-un aluat mai lung
Scoate luna ca din strung.

Papagalul şi păuna
Şi-au smuls pana, câte una,
Ca să-i facă pensulă
Domnului din insulă,
Coliba de pe pământ
A Celui Înalt şi Sfânt
Fiind clădită de peşti meşteri
Între talaze şi peşteri.
El a luat mai bine-o pană
De la țarca năzdrăvană
Şi-ascuţindu-şi-o-ntre deşte,
Despicând-o scolăreşte,
Şi-a făcut condei în stare
A scrie şi pe piatră tare.

A-ntins cerul ca o coală
În toata Tăria goală.
Insă pana nu scria.
A luat atunci o nuia
Şi a însemnat cu ea,
Cu argint, stea lângă stea.
Şi ca să vadă pe schele,
A făcut şi cruci de stele.

Ce-a scris noaptea s-a zvântat,
Apoi, pân’ la scăpătat,
Cu sugătoare de soare –
Şi ziua, şi pe-nserare –
A citit şi tot a şters,
Câte-o vorbă, câte-un vers,
Şi câte o dată, fată,
Toata foaia, cartea toată,
Fiincă Dumnezeu ce-a vrut
P-ormă nu i-a mai plăcut.
Că din scrisele prea drese
Nici lucru prea bun nu iese.

Cât a scris el cerul tot,
Să spui drept, a şti nu pot.
Învăţaţi cu cărţulie
Cred c-aproape-o veşnicie.
Pe cât mintea îl ajută
Melcul crede că o sută
De vecii întregi şi pline.
Melcul ştie, cred, mai bine.
Însă cerul, în sfârşit,
E de-atuncea tipărit.

Rezumat extins la poezia Abece de Tudor Arghezi

Poezia „Abece” de Tudor Arghezi este o lucrare care utilizează o structură de abecedar pentru a transmite învățăminte morale și filozofice profunde. Iată un rezumat extins al acestei poezii:

Poezia „Abece” se deschide cu un vers care afirmă că învățământul este important și că lumea este ca un abecedar. Tudor Arghezi sugerează că învățarea este un proces continuu și că putem găsi lecții de învățat din fiecare aspect al vieții noastre.

Fiecare literă a abecedarului este asociată cu o lecție sau o observație despre viață. De exemplu, „A” este asociat cu „Ascultă,” sugerând că ascultarea este o virtute importantă. „B” este asociat cu „Bunătate,” indicând că bunătatea este o valoare esențială. Astfel, poetul trece prin fiecare literă a abecedarului și oferă învățăminte legate de virtuți și comportament.

Arghezi folosește o limbă simplă și directă pentru a transmite aceste învățăminte, iar stilul său este accesibil. El adresează cititorului întrebări retorice pentru a-l implica în meditația asupra acestor lecții.

Poezia „Abece” poate fi interpretată ca o chemare la reflecție asupra valorilor umane și asupra felului în care putem trăi în armonie cu lumea și cu ceilalți. Ea sugerează că învățarea și aplicarea acestor virtuți ne pot îmbogăți viața și ne pot face mai buni ca indivizi.

În concluzie, „Abece” de Tudor Arghezi este o poezie cu o structură de abecedar care conține învățăminte morale și filozofice despre viață și comportament. Stilul său simplu și direct o face accesibilă, iar mesajul său profund ne invită să reflectăm asupra valorilor noastre și asupra modului în care ne purtăm în lume.

Informații adiționale despre poezii de Tudor Arghezi

Vezi aici toate lista la toate poeziile de Tudor Arghezi pe povesti-online.com. Citește mai mult despre Tudor Arghezi pe Wikipedia.

Tudor Arghezi a debutat în anul 1896, publicând versuri în revista Liga Ortodoxă, condusă de Alexandru Macedonski cu pseudonimul „Ion Theo”.